Timișoara, fără apă caldă și căldură | Prețul gigacaloriei ar putea crește cu 20% în București | Legea compensării facturilor ar trebui aplicată din 1 noiembrie

26 octombrie 2021, 17:22

Ca să oprească lanțul scumpirilor și al problemelor, parlamentarii vor să plafoneze prețului gazelor plătit de CET-uri. Soluția a fost aprobată de deputații din comisiile de specialitate și trebuie să fie aprobată și de plenul Camerei Deputaților pentru a intra în vigoare de la 1 noiembrie.

Peste 50.000 de familii din Timișoara au rămas fară căldură și apă caldă din cauza problemelor pe care le-a acumulat societatea de termoficare. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunţat că negocierile cu firmele de distribuție a gazului au eșuat. Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât sunt afectate inclusiv şcoli şi spitale.

“Timișoara, momentan, nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale. În continuare suntem în discuții cu furnizorii și încercăm să găsim soluții. Se pot baza pe trei surse – tarifele plătite de populație, bugetul local, bugetul de stat”, a precizat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Cu excepția maternității Odobescu şi a Spitalului Victor Babeș, care au centrale proprii, toate celelalte unităţi sanitare publice din Timișoara depind de agent termic furnizat de Colterm.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara: “Tăierea gazului în Timişoara va conduce la creşterea gradului de traumatism pe care îl înregistrăm deja.  Fără o temperatură optimă în saloane, eforturile noastre vor fi în zadar”.

În București, primarul Nicușor Dan promite că de la 1 noiembrie problemele apărute în unele cartiere cu furnizarea agentului termic vor fi rezolvate. În schimb, a estimat că prețul gigacaloriei va crește cu aproximativ 20%”.

„În momentul de față, gigacaloria costă 500 de lei și bucureștenii plătesc 164. E o sumă consistentă pe care primăria o compensează. Situația va continua însă, în ce privește prețul exact trebuie așteptat 27 octombrie când ANRE stabilește prețul”, a explicat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Primarii celor două orașe, la fel ca și restul populației, așteaptă și decizia parlamentului privind măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie. Prezent la dezbaterile din comisiile de industrii și muncă din Camera Deputaților, ministrul Energiei a precizat că prețul gazelor pentru CET-uri va fi plafonat.

Proiectul de lege care ar trebui să ajungă mâine la votul final al deputaților prevede acordarea de compensații dar și plafonarea preturilor la furnizor pentru energia electrică și gaze. Facilitățile vor fi acordate atât consumatorilor casnici, cât și școlilor, spitalelor și altor instituții publice. Sunt, de asemenea, prevăzute măsuri de sprijin pentru IMM-uri și PFA-uri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite