TINEREȚE LA PENSIE Lecție de gastronomie străveche de la veteranele din Luciu, Ialomița

21 noiembrie 2022, 21:48

În bucătăria cu aburi din ciorbă și din tocăniță nu-i vreme de stat. Cristina Gheorghe ne explică neliniștea propriilor mâini. E o altfel de lecție de istorie, cu rețete răsărite din vicisitudinile altor vremuri.

Cuptorul din mijlocul curții doamnei Niţa Ilie a fost zidit cu 30 de ani în urmă, după vechile rânduieli.

Învățătoarea Ana Banu, învăţătoare şi promotoare a Grupului Veteranelor, ne dă drept exemplu câteva rețete ieșite din comun pentru oaspeții de la oraș. Printre ele, sarmalele din jumări.

Veteranele din Luciu au câștigat premiul întâi la diverse secțiuni, în cadrul festivalului gastronomic ialomițean La Casa Tudorii, la toate cele zece ediții. Anul acesta au ieșit pe primul loc la capitolul patiserie, cu pâinea de casă și cu gogoșile. Specialiștii au lansat inițiativa unei cărți de bucătărie tradițională.

Pentru viitoarea carte de bucate au fost identificate deja peste 100 de rețete din 50 de vetre sătești.

Citește și Maria Bordea, cel mai longeviv cabanier din România, își face meseria în Cabana Diham și azi, la 80 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă