Știrile TVR, în dialog cu ministrul de Externe al Ucrainei, în buncăr | Dmitro Kuleba: “Rusia vrea să scufunde Ucraina în întuneric. Dar adevăratul întuneric este Rusia însăşi

15 decembrie 2022, 19:35

Teroarea provocată de bombardamentele rușilor nu și-a atins scopul, a afirmat ministrul Dmitro Kuleba. El a solicitat guvernelor lumii să sprijine ferm planul de pace al președintelui Zelenski. Am remarcat densitatea informațiilor furnizate de ministrul de Externe al Ucrainei și o comunicare deschisă, pragmatică. L-am întrebat pe ministrul Kuleba care ar fi prioritatea numărul 1 a Ucrainei – dacă ar trebui să aleagă între sprijin pentru arme și ajutor economic și umanitar. Urmăriți, în cadrul emisiunii Radar Geopolitic, câteva dintre ideile formulate de oficialul de la Kiev pentru jurnaliștii străini.

“Dragi jurnalişti, după cum vedeţi sunt într-un adăpost de protecţie împotriva bombelor al ministerului ucrainean de Externe. Nu am vrut să amân conferinţa, aşa că vă vorbesc de aici”.

“Pentru noi este absolut clar că aceste lovituri aeriene sunt crime de război şi genocid. În acelaşi timp, este clar că acesta este răspunsul barbar al ruşilor la faptul că pierd războiul pe câmpul de luptă”.

“Teroarea rachetelor ruseşti însă nu ne va doborî pe noi, ucrainenii”

“Rusia vrea să scufunde Ucraina în întuneric. Dar adevăratul întuneric este Rusia însăşi”.

“Noi cerem mai multe mijloace de apărare împotriva atacurilor din aer şi muniţie, blindate şi, un lucru foarte important, dorim obuziere de 155 mm şi muniţie pentru acestea, pentru că acest război este, în mare măsură, o confruntare de artilerie”.

“Tot ce vor (n.r. ruşii) nu este pacea, ci continuarea agresiunii pentru a cuceri Ucraina. Nu o să cădem în această capcană. Cred că niciunul din partenerii noştri intenaţionali nu doreşte un conflict îngheţat”.

“De aceea preşedintele Zelenski a propus planul de pace în 10 paşi. Este calea pentru a pune capăt agresiunii ruse, de a restaura pacea şi a întări respectul pentru dreptul internaţional”.

Loara Ștefănescu, TVR: “În acest an, iarna este un moment dificil pentru poporul ucrainean. Este o tragedie în creştere pentru populaţia civilă, care nu are electricitate, apă, căldură. Sunt în acelaşi timp presiuni puternice asupra militarilor. Într-un astfel de cadru, cu alegeri dilematice, care ar fi principalele cerinţe asupra cărora prietenii dvs. să se focalizeze: cele de ordin  economic, energetic şi umanitar  sau cele de ordin militar? Luând în considerare şi faptul că majoritatea europenilor se confruntă cu grave dificultăţi”.

Dmitro Kuleba: „Prin aceste atacuri cu rachete, Rusia a transformat întreaga ţară într-un front. Dar diferenţa între prima şi a doua (n.r. frontul civil şi cel militar) este foarte îngustă. Şi ca urmare, problema echipamentelor energetice trece pe locul doi în aceste condiţii. Tot ce se întâmplă rău are o singură sursă, care este Rusia, agresiunea rusă”.

Un interviu realizat de Loara Ștefănescu, jurnalist senior TVR

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite