Toate școlile din Buzău încep luni cursurile online. Decizia, luată din cauza ratei mare de infectare și a aglomerației de la spitalul județean, unde pacienții sunt conectați la oxigen în mașinile aflate în parcare
07 Noiembrie 2021, 14:02 (actualizat 07 Noiembrie 2021, 20:23)
(actualizat 07 Noiembrie 2021, 20:23) | Știrile TVR

Toate școlile și grădinițele din municipiul Buzău încep de luni școala în format online. Decizia a fost luată de fiecare unitate de învățământ în parte și comunicată Inspectoratului școlar județean. Deocamdată măsura se va aplica numai pentru o săptămână. Hotărâtoare a fost rata mare de infectare din municipiul Buzău, de peste 11 la mie la sfârşitul săptămânii, dar şi situaţia dramatică din spitale.

La cel mai mare colegiu din municipiul Buzău, unde învață peste 1.600 de elevi, consiliul de administrație a ținut cont în primul rând de pericolul de contractare a bolii din mediile aglomerate: autobuze sau magazine. Chiar dacă proporția în care sunt vaccinați profesorii depășește 80%, nu este suficient pentru a asigura elevilor un mediu sigur.

Virginia Mândruță Tănăsescu, director Colegiul Național BP Hașdeu: Am analizat evoluția numărului de cazuri de îmbolnăviri. Dacă miercuri erau șapte cazuri de elevi bolnavi, joi erau 9. Am constatat că cifra crește, chiar dacă ei nu vin la școală și nu este greu să faci un exercițiu de imaginație să înțelegi ce se va întâmpla în momentul în care îi aduci fizic la școală.

Elevii consideră decizia corectă. Își doresc să vină la școală, dar se tem că în acest moment riscul este prea mare.

Ioana Dumitru, președinte Asociația Elevilor din Buzău: Ar fi benefic pentru elevi să învățăm cel puțin o săptămână online, dată fiind situația epidemiologică din acest moment. Fiind în plină pandemie, nu ar fi tocmai oportun ca elevii să vină cu mijloacele de transport în comun până la liceu, ținând cont că sunt foarte mulți navetiști.

În majoritatea unităților de învățământ din Buzău, rata de vaccinare a cadrelor didactice depășește 60%.

Ionel Meiroșu, inspector general ISJ Buzău: Fiecare unitate de învățământ a ținut consiliu de administrație, au analizat condițiile particulare și individuale din unitatea respectivă și în cadrul acestor consilii de administrație au ajuns la concluzia să ceară desfășurarea activității în online.

Decizia de a începe școala online este valabilă doar pentru o săptămână. A înclinat balanța decisiv situația în care se află spitalul județean. Imaginile cu bolnavi în mașini particulare conectați la tuburi de oxigen au înspăimântat deopotrivă dascăli, părinți și copii.