Toate baricadele din nordul Kosovo au fost îndepărtate, după trei săptămâni de proteste ale etnicilor sârbi
30 Decembrie 2022, 17:36 (actualizat 30 Decembrie 2022, 17:45)
(actualizat 30 Decembrie 2022, 17:45) | Știrile TVR

Toate baricadele din nordul Kosovo au fost îndepărtate, iar punctele de trecere către Serbia Jarinje şi Brnjak au fost deschise, informează vineri Reuters şi Tanjug, preluate de Agerpres.

Anunţul vine după aproape trei săptămâni de proteste ale etnicilor sârbi din nordul Kosovo care au creat îngrijorare pe plan internaţional.

Manifestanţi sârbi au ridicat baricade de-a lungul drumurilor către punctele de trecere a frontierei Brnjak şi Jarinje din nordul Kosovo şi au blocat de asemenea drumurile în alte zone din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, pentru a protesta împotriva arestării unui fost ofiţer de poliţie sârb din cadrul poliţiei kosovare despre care autorităţile de la Pristina spun că a atacat oficiali ai comisiei electorale. Un tribunal din Pristina l-a eliberat miercuri pe acesta, sub arest la domiciliu.

Joi, poliţia din Kosovo a anunţat că a fost redeschis punctul de trecere de la Merdare, cel mai important pentru transportul de mărfuri, după desfiinţarea baricadelor de partea sârbă a graniţei.

Tot joi, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ridicat starea de alertă maximă pe care o ordonase în urmă cu două zile pentru armata sârbă şi pentru forţele de poliţie sârbe.

Miercuri, SUA şi UE au îndemnat la o "detensionare fără condiţii" a situaţiei din nordul Kosovo, într-un comunicat comun care invită cele două părţi "să se abţină de la orice provocare, ameninţări sau intimidări".