TOP (ne)SECRET – Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din cadrul SRI: “Am angajat și hackeri. Dacă vor să devină ofițeri, îi trimitem la facultate. Dacă nu, rămânem prieteni”

Podcast SRI
Podcast SRI
20 ianuarie 2022, 13:07

“Centrul Național Cyberint, așa cum e cunoscut el în afara Serviciului, este unitatea centrală din Serviciul Român de Informații care se ocupă cu securitatea cibernetică a infrastructurilor cu valențe critice. (…) Noi trebuie să securizăm acele infrastructuri a căror afectare produce o disturbare a vieții sociale, a vieții economice, a piețelor financiare. (…) Spre exemplu, sistemul bancar, da – de care n-am fost tot timpul așa apropiați, însă acum au înțeles că e mai bine să fie protejați și de noi pe lângă măsurile pe care și le iau – Guvernul României, ministerele, agențiile, infrastructuri care transportă utilități, și așa mai departe, infrastructurile relevante, care au valențe critice”, explică Anton Rog activitatea structurii pe care o conduce.

„A fost o speță, chiar la începutul pandemiei, în 2020, în martie – aprilie, în care o grupare de criminalitate cibernetică voia să cripteze spitalele suport Covid ca să-și mărească faima în cadrul grupului ei de hackeri. Nici măcar nu voiau bani! Nu s-a întâmplat, și, împreună cu organele de aplicare a legii, în speță cu DIICOT – ul, oamenii sunt după gratii, ca să mă exprim așa, plastic. Da, au vrut… Ce se întâmplă dacă criptezi datele dintr-un spital? Se amână operații, nu se mai fac tratamente, trebuie reluate analize. Nu s-a ajuns la pierderi de vieți omenești, dar s-a creat un disconfort… s-ar fi putut crea un disconfort major în zona pacienților”, a povestit Anton Rog.

Șeful Centrului Național Cyberint a mărturisit că a angajat și hackeri și a explicat cum i-a recrutat:

“Cum i-am găsit? Media de vârstă la Centrul Cyberint e stricată de mine, care am 47 de ani, și asta le-am dus-o pe la 31 de ani sau așa ceva, că, dacă n-aș fi eu, ar fi media de vârstă mai mică așa, deci, până în 30 de ani la ofițerii de execuție, cum îi numim noi, cei care nu sunt șefi. Și cum îi recrutăm? Îi recrutăm de pe băncile facultăților, îi recrutăm din mediul de hacking… Da, avem mai multe metode, da, avem un treasure hunt pe care îl avem ascuns prin niște site-uri de-ale noastre, și cei care îl găsesc și trec de anumite etape, ajung la un număr de telefon, sună și intrăm într-un dialog”.

O. Marincea, purtător de cuvânt al SRI:  …Aviz hackerilor care vor să se angajeze la SRI.

A. Rog: Aviz hackerilor, da. O singură problemă este la noi. Pentru a fi ofiţer în SRI trebuie să îndeplineşti mai multe condiţii, una este să termini o facultate, şi atunci cei care sunt.. mulţi hackeri nu termină o facultate, dar care sunt foarte buni şi recunoaştem lucrul acesta…

O. Marincea: Păi, pe o zonă tehnică nu ţi se pare că este cam aiurea? Adică de ce trebuie să… dacă băiatul respectiv este foarte, foarte bun tehnic…

A. Rog: Pentru că legislaţia din România…

O. Marincea: Le cere o hârtie.

A. Rog: Legislaţia din România nu permite…

O. Marincea: Nu ştiu, îl angajăm sursă externă, aşa putem?

A. Rog: Nu. Ne ducem într-o zonă care nu mai are legătură cu legislaţia aceasta. Ai început şi tu ca cei care… Deci, nu, nu putem să-l angajăm ca sursă…

O. Marincea: Dar nu este ok. Din moment ce hackerul este foarte bun, ce facem? Hai să-l angajăm ca sursă…

A. Rog: Ne împrietenim cu el. Este maximum ce pot să spun.

O. Marincea: Si-l trimitem la facultate, dacă vrem să-l aducem în interior.

A. Rog: Dacă vrem să devină, într-un final, şi ofiţer, îl convingem să meargă la facultate, să zicem aşa. Dacă nu vrea şi nu vrea…

O. Marincea: Rămânem prieteni.

A. Rog: Rămânem prieteni întotdeauna.

A. Rog: Legea ne spune că avem voie să recrutăm hackeri. Pe unii, dacă reuşim să-i angajăm bine, dacă nu, lucrăm altfel cu ei, apropiat, pentru a proteja România. Îi considerăm „white hat”, adică hackeri buni.

Anton Rog a mărturisit că una dintre întrebările “tâmpite” pe care le primește frecvent este „În câte minute poţi să-mi spargi telefonul?”. De asemenea, a mai fost întrebat: “Poți să mă împrietenești cu nu știu care pe Facebook?”, “Îmi bagi și mie 2000 de like-uri pe Facebook?”

Urmăriți interviul integral în materialul video!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite