Tot mai dependenți de alimentele din import. În top, porumbul, carnea de porc și produsele de panificație

Tot mai dependenți de alimentele din import
Tot mai dependenți de alimentele din import
27 septembrie 2021, 19:28

În primul semestru, România a importat produse agroalimentare în valoare de peste 4,9 miliarde de euro. Cu peste jumătate de miliard de euro mai mult față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale.

Și acum, în plin sezon al strugurilor și al merelor românești, în multe piețe agroalimentare, pe tarabe, sunt vândute fructe din Grecia și din Italia.

În categoria produselor agroalimentare, cele mai mari importuri au fost de porumb: peste 250 de milioane de euro, numai în prima jumătate a anului. Asta după ce România a exportat porumb de peste 650 de milioane de euro.

Ionel Arion, preşedinte, Federaţia Naţională PRO AGRO: Lipsa spaţiilor de depozitare atât la fermieri cât şi la procesatori, dar mai ales la zootehnie face ca porumbul să fie exportat încă din perioada de recoltat. Faptul că nu putem să îl depozităm pe un an de zile face că în lunile iunie, iulie şi august consumatorii de porumb sunt nevoiţi să importe.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: În primul semestru al anului, prețul porumbului a crescut la nivel mondial cu aproximativ 30% față de cotația de anul trecut. Și noi a trebuit ca în fiecare an să recumparam la un preț mult mai mare decât cel la care am vândut în toamna anului trecut.

În topul importurilor, ca valoare, urmează carnea de porc și produsele de brutărie.

Pentru a reduce dependența de importuri, Ministerul Agriculturii vrea să le acorde fermierilor fonduri pentru investiții.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Noi ne dorim ca fermierii să aibă capacitate de depozitare şi procesare şi să vândă produse finite, cu mare valoare adăugată. Pentru această măsură am alocat 760 de milioane de euro pentru următorii doi ani. Această măsură va fi lansată din 8 octombrie. Împreună cu măsura 4.2, investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole unde am alocat alte 182 de milioane.

Și exporturile de produse agroalimentare au crescut cu peste 200 de milioane de euro în primul semestru, în comparație cu perioada similară a anului trecut, mai arată statisticile oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite