Tot mai mulți părinți insistă să-și testeze antidrog copiii, cu sau fără voia acestora. Agenția Națională Antidrog a fost asaltată de cereri pentru consiliere în unitățile de învățământ
15 Aprilie 2023, 16:44 (actualizat 15 Aprilie 2023, 21:13)
(actualizat 15 Aprilie 2023, 21:13) | Știrile TVR

Dosarul drogurilor în școli are efecte nebănuite pentru specialiștii antidrog. Subit, cererile privind ore de prevenire în școli și licee au crescut atât de mult în câteva săptămâni, încât programările se întind pe luni bune. În același timp, sunt numeroși părinți care cred că au depistat semnele consumului de droguri la copiii lor și cer testări chiar și atunci când nu se impun. O consecință a insistenței părintești este revolta unora dintre copii și declanșarea unor mici drame de familie.

După operațiunile de combatere a consumului de droguri în rândul elevilor declanșate de polițiști, tot mai mulți părinți insistă să-și testeze antidrog copiii, cu sau fară voia lor.

În comerț sunt disponibile teste, numai că nu sunt foarte precise, spun specialiștii, iar pentru etnobotanice încă nu există. Așa că părinții apelează la Agenția Antidrog.

În urmă cu 3 săptămâni, o mamă a dorit să își testeze antidrog fiica de 15-16 ani. La aflarea veștii, fata a fugit de acasă și a fost căutată în zadar, timp de două săptămâni, de părinți și rude. Până la urmă, a fost depistată de Poliția Capitalei într-un cartier bucureștean.

Specialiștii Agenției Naționale Antidrog au însă reguli precise.

În lipsa unor indicii clare, verificările sunt inutile, iar solicitările părinților sunt refuzate.

În plus, Agenția Națională Antidrog a fost asaltată de cereri pentru consiliere în unitățile de învățământ. Nu are însă suficienți specialiști pentru a face față solicitărilor.

Reprezentanții agenției spun că este necesar un program amplu, ce implică mai multe întâlniri cu elevii, pentru a consolida informațiile.