Tot mai mulți români fac economii în pandemie

24 septembrie 2020, 18:01

Depozitele populației au crescut cu 14% în august, față de perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Cel mai mult au crescut economiile în euro.

Ritmul de creștere a depozitelor bancare a ajuns la cel mai ridicat nivel după criza financiară din 2009. Și este de peste trei ori mai mare decât cel al creșterii creditării. Sunt mai mulți bani „la ciorap” și pentru că majoritatea activităților au fost închise în perioada stării de urgență, spun analiștii economici.

O soluție ar fi mutarea unor sume din conturile curente în conturile de economii sau în depozite pe mai mulți ani. Dar atenție la clauze! La unele bănci, comisioanele de plată sunt mai mari decât câștigurile din dobândă.

Dacă ați reușit să strângeți mai mulți bani și nu stiți ce să faceți cu ei, atunci economiștii vă recomadă sâ îi investiți. De exemplu, titlurile de stat vă aduc un câștig sigur prin dobândă. La fel și depozitele bancare, dar atenție la comisioane. O altă variantă este să faceți un curs de dezvoltare personală.

Deși nivelul depozitelor bancare a crescut, românii rămân, în continuare, printre europenii care economisesc cel mai puțin. Motivul principal este tocmai lipsa banilor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

În ce să investim banii economisiți. Depozite bancare sau titluri de stat

Anul 2023, cele mai multe plăți către pilonul II