Tot mai mulți consumatori reclamă că primesc facturi uriașe la energie. Primăria Petroșani a plătit o factură la energie electrică de 200.000 de lei pe luna decembrie

20 ianuarie 2022, 18:52

Deocamdată, tot mai mulți consumatori reclamă că primesc facturi uriașe la energie. Curg și amenzile de la Protecția Consumatorului pentru milioane de facturi greșite.

Primăria Petroșani a plătit o factură la energie electrică de 200 de mii de lei pe luna decembrie. Între timp, furnizorul a reziliat contractul pentru că nu mai făcea faţă creşterii preţurilor, iar furnizorul de ultimă instanţă agreat de ANRE are tareife de cinci ori mai mari.

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul orașului Petroșani: “Dacă factura pe luna decembrie a fost aprozimativ 200 mii lei, pe ianuarie ne așteptăm să fie un milion”.

Ca să facă economie, primăria a oprit mai repede iluminatul de sărbători, iar telescaunul nou din Parâng a funcționat doar în weekend. Între timp, Protecția Consumatorului a dat amenzi de 645.000 de lei pentru peste două milioane de facturi greșite la energie.

Guvernul vrea acum să modifice legea compensării și plafonării. Să reducă plafonul la gaze de la 37 de bani la 31 de bani pe kilowatt oră. Şi să mărească cotele lunare de consum pentru care se va aplica o reducere din factură de 40 la sută de la stat de la 1000 de metri cubi  la 1500 de metri cubi, în cele 5 luni de iarnă, noiembrie-martie.

Spre exemplu, la un apartament de 3 camere cu centrală proprie pe gaz și un consum de 230 de metri cubi în decembrie, factura a fost de 682 de lei. După noile reduceri ar fi de doar 539 de lei.

Ministrul Energiei spune că acum vor și mai mulți beneficiari.

Experții îl contrazic pe ministru și spun că plafonul lunar la gaze trebuie majorat și mai mult ca să beneficieze cât mai mulți români.

Noua ordonanță privind plafonarea și compensarea ar trebui să fie gata vineri și adoptată de Guvern săptămână viitoare ca să intre în vigoare de la 1 februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite