Tot mai multe țări își aduc acasă cetățenii aflați în China. Noi ipoteze privind originea coronavirusului

29 ianuarie 2020, 20:29

Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru repatrierea cetățenilor europeni. Au fost mobilizate două aeronave, iar transportul e finanțat de Comisia Europeană. Separat, Germania pregătește aviația militară pentru o astfel de operațiune. Iar Italia trimite mâine o aeronavă.

Numărul străinilor care pleacă din China e tot mai mare, dar sunt mulți și cei care aleg să rămână.

E o problemă cu măștile, care trebuie purtate obligatoriu în China. La Beijing, de exemplu, o farmacie a fost amendată cu jumătate de milion de dolari, pentru că le crescuse nejustificat prețul. Așa a ajuns o mască de 20 de dolari să coste 122. Alte zeci de farmacii au primit amenzi mai mult sau mai puțin usturătoare. Iar în Shanghai, una a fost închisă pentru că vindea măști sanitare de calitate proastă.

În spitale, personalul medical lucrează până la epuizare. Angajații sunt prezentați de mass media ca adevărați eroi: în fiecare zi sunt popularizate povești impresionante – cum este cea a unei asistente din Wuhan care s-a îmbolnăvit îngrijind pacienți contaminați și, după vindecare, s-a întors la lucru.

Teorii asupra modului în care a apărut acest nou pericol global sunt tot mai multe. Inclusiv că virusul ar fi „scăpat” dintr-un Institut de Virusologie cu sediul chiar în Wuhan, iar autoritățile chineze ar încerca din răsputeri să ascundă acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite