Tot mai multe clase trec în online din cauza cazurilor de COVID. Ministrul Educației susține răspicat că școlile vor rămâne deschise, dar anunță cumpărarea a 70 de milioane de teste

5 octombrie 2021, 11:57

Ministrul Educației a anunțat că, zilele următoare, Guvernul va achiziționa 70 de milioane teste de salivă, necesare până la finalul semestrului 1. Beneficiari sunt cei 3,2 milioane de elevi și profesori. Testarea non-invazivă se va face de două ori pe săptămână. Până când ajung testele de salivă, ministrul spune că școlile pot folosi testele antigen.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: În toată această perioadă se fac teste în școli. Ministerul Sănătății a suplimentat la sfârșitul săptămânii trecute cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziția școlilor. Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare județ. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariției unei persoane cu simptome. Vorbim de elevi și cadre didactice, în egală măsură.

Testarea se poate face gratuit, la cabinetele medicale școlare, la cererea profesorilor sau a părinților. Acolo unde nu există aceste cabinete, testele pot fi cerute DSP-urile din județe. Dacă sunt depistate cazuri pozitive într-o clasă iar cursurile se ţin online, elevii pot reveni la şcoală după 8 zile, dacă au un test PCR negativ.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Această posibilitatea de revenire în a 8 zi la școală, cu condiția prezentării unui test PCR negativ a existat din data de 13 septembrie. Vreme de trei săptămâni, în toată România, nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor teste.

În urmă cu o săptămână, autoritățile au stabilit ca școlile să rămână deschise indiferent de incidența dintr-o localitate. Decizia de a trece la cursuri online într-o clasă sau școală va fi luată de conducerea unității de învățământ.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite