„Totul e foarte amar”. Cum au prezentat trei televiziuni rusești înfrângerea din Harkov

Foto: Captură video
Foto: Captură video
13 septembrie 2022, 10:20

Mai mult, Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat însuși părăsirea pozițiilor, deși în loc să o numească retragere a vorbit de o „operațiune de reducere și transfer organizat de trupe”, cu scopul întăririi pozițiilor în Donbas. Iată însă cum a fost descrisă retragerea rusă în programele de final de săptămână de la televiziunea rusă, în 11 septembrie.

„Vesti Nedeli” (Rossia 1)

Dmitri Kiseliov a vorbit despre retragere chiar la începutul emisiunii lui: el a subliniat că săptămâna trecută „a fost una dintre cele mai dificile” de la începutul războiului și că „a fost deosebit de dificilă în direcția Harkov, unde, sub atacul violent al forțelor inamice, superioare, trupele aliate au fost nevoite să părăsească așezările eliberate anterior”.

Prezentatorul a mai spus că armata ucraineană suferă pierderi grele, iar rușii au reușit să stabilizeze situația și să evite încercuirea. Relatarea lui, care a detaliat atacul asupra orașului Kupiansk, a subliniat că armata ucraineană a bombardat inclusiv zone rezidențiale și că unitățile sale sunt controlate în principal de mercenari occidentali.

Vesti Nedeli (Știrile săptămânii) a subliniat și că în regiunea Herson trupele ucrainene „nu au putut consolida succesele care păreau să fi fost obținute la începutul ofensivei” (motiv pentru care ar fi început „teroarea populației civile”), iar în autoproclamata LPR armata rusă continuă operațiunile ofensive.

Kiselev le-a mai vorbit telespectatorilor săi de faptul că în localitățile recent ocupate armata ucraineană a purces la „filtrare”, iar „neonaziștii” amenință că vor ucide civili, în special pe cei care au reușit să obțină un pașaport rusesc. „Totul e foarte amar”, a rezumat prezentatorul.

„Itoghi nedelii” (NTV)

La emisiunea Itoghi nedelii (Rezultatele săptămânii), Irada Zeinalova nu s-a oprit în detaliu asupra retragerii, însă programul a difuzat un briefing al reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, care anunța „o operațiune de restrângere și transfer organizat al grupării Izium-Balakleia pentru a spori eforturile în direcția Donețk”.

O relatare de la fața locului sublinia că luptele din regiunea Harkov continuă, „dar cel mai rău lucru – încercuirea forțelor aliate, prețioasă pentru Ucraina – nu s-a întâmplat”. În același timp, potrivit corespondentului, „gruparea ucraineano-americano-europeană a Forțelor Armate ale Ucrainei” se află într-o poziție dezavantajoasă, fiind prea întinsă pe linia frontului. Acest lucru, însă, nu împiedică Kievul să „arunce falsuri despre victorie”, a mai menționat corespondentul.

Emisiunea a mai evidențiat faptul că gruparea rusă continuă operațiunile de succes în direcția Donețk.

„Voskresenoe vremia” (Pervîi Kanal)

În emisiunea-concluzie de la Pervîi Kanal (Canalul întâi) retragerea aproape că nu a fost menționată.

„Bătălii violente în ultimele zile: lichidarea combatanților rămași care au suferit pierderi uriașe în încercarea de a pătrunde spre Herson, eliberarea punctelor strategice importante din RPD, regruparea trupelor”, așa a început prezentatorul reflectarea evenimentelor recente.

Pervîi Kanal a difuzat fragmente din briefingul lui Konașenkov, partea în care acesta din urmă a vorbit despre pierderile grele ale armatei ucrainene; anunțul său privind  „regruparea” nu a fost dat.

Apoi, a început un reportaj „despre faptele luptătorilor și comandanților în timpul regrupării trupelor, despre care s-a vorbit deja”. Corespondentul nu a oferit detalii despre esența „regrupării”, repetând doar varianta oficială a Ministerului Apărării despre „o operațiune de restrângere și transfer organizat al grupului Izium-Balakleia”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite