„Totul este un semn de panică”. Reacții internaționale după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială

Vladimir Putin
Vladimir Putin
21 septembrie 2022, 12:23

Premierul olandez Mark Rutte și-a adăugat vocea în corul liderilor occidentali care au comentat anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială și amenințări sale legate de armele nucleare.

Rutte a declarat postului olandez NOS: „Mobilizarea, solicitarea de referendumuri în Donețk, totul este un semn de panică. Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte și ne lasă rece. Totul face parte din retorica pe care o cunoaștem. Aș sfătui să rămânem calmi.”

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a declarat că Rusia a dat dovadă de slăbiciune anunțând o mobilizare a rezervelor sale militare.

„Referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei”, a scris Brink pe Twitter. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de anexare a teritoriului ucrainean”.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a emis o declarație ca răspuns la discursul lui Vladimir Putin în această dimineață. Ministrul conservator a spus: „Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părți ale populației și anexarea ilegală a unor părți ale Ucrainei sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează. El și ministrul său al apărării au trimis la moarte zeci de mii din proprii cetățeni, prost echipați și prost conduși. Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită și Rusia devine un paria global.”

„Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin este o încercare de a escalada și mai mult războiul lansat de Rusia în Ucraina și o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”, a venit reacția premierului ceh Petr Fiala într-o postare pe Twitter.

CITIȚI ȘI: Cum funcționează mobilizarea militară în Rusia. Poate Moscova să scoată din „joben” 300.000 de rezerviști? Cadrul legal „copiază Codul Penal al lui Stalin aproape textual”

Mobilizarea parţială a trupelor în Rusia este o nouă escaladare a Războiului rus din Ucraina, iar Germania îşi examinează reacţia, anunţă vicecancelarul german Robert Habeck.

Acesta este „alt pas rău şi greşit al Rusiei, cu privire la care bineînţeles că vom discuta şi ne vom consulta politic cu privire la felul în care să-i răspundem”, a declarat el, citat de Reuters.

Referendumurile prevăzute în weekend în Doneţk, Lugansk, Harkov şi Zaporijjea „sunt ilegitime”, denunţă un purtător al Partidului Laburist, în opoziţie, în Marea Britanie, Jonathan Reynolds.

„Cred că afirmaţiile Rusiei cu privire la Ucraina potrivit cărora oamenii vor să facă parte din Rusia, sau să fie solidari (cu Rusia) ori să se desprindă de orice Guvern de la Kiev sunt complet contrazise de tratamentul aplicat ucrainenilor de către forţele ruse în acest conflict. Aşadar, nu văd nicio legitimitate în revendicările (lui Putin) privind partea de est a Ucrainei”, a declarat el la Sky News.

„Aceasta este încă o altă dovadă că Putin nu este interesat de pace, că este interesat de escaladarea acestui război de agresiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, într-o conferință de presă. „Acesta este, de asemenea, încă un semn al disperării sale cu privire la modul în care agresiunea sa se desfășoară împotriva Ucrainei… El este  interesat doar să avanseze și să continue războiul său distructiv, care a avut deja atât de multe consecințe negative la nivel mondial”.

„Putin a anunțat mobilizarea „parțială” și anexarea unor părți ale Ucrainei. Nu trebuie să cedem șantajului său, ci să sprijinim Ucraina cât putem. Rusia este la fel de periculoasă pentru Europa și pacea lumii astăzi precum a fost Germania nazistă secolul trecut”, a scris pe Twitter șeful diplomației lituaniene, Edgars Rinkevics.

Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina, a anunţat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, avertizând că aceasta reprezintă doar o mică parte din numărul oamenilor care puteau fi mobilizaţi în ţară, transmite AFP.

„Vor fi convocaţi 300.000 de rezervişti”, a afirmat el într-un interviu televizat cu privire la numărul de persoane care vor chemate după decizia lui Vladimir Putin de a decreta o mobilizare parţială. Potrivit ministrului, Rusia dispune de un potenţial de mobilizare de 25 milioane de persoane.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială, care urmează să intre în vigoare miercuri.

„Vorbim de o mobilizare parţială, adică doar cetăţenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuşi convocării şi, cel mai important, cei care au servit în forţele armate şi au o anumită specialitate militară şi experienţă pertinentă”, a spus Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite