Tradiția datului de grindă. În Oltenia, mama merge la moașă cu daruri
02 Ianuarie 2019, 18:53 (actualizat 02 Ianuarie 2019, 18:58)
(actualizat 02 Ianuarie 2019, 18:58) | Știrile TVR

În prima zi a noului an, în Oltenia se păstrează tradiţia datului la grindă. După ce copilul a fost botezat, trei ani la rând, in dimineața Anului Nou, mama merge cu plocon și cu copilul la moașă, pentru a fi dat la grindă. Potrivit obiceiului, cu colacul în jurul capului, copilul este ridicat la grindă, în urările moaşei să crească mare, sănătos şi cuminte. Apoi, toată lumea se aşează la masa plină cu bucate alese.

Părinții copilului ce urmează a fi dat la grindă se pregătesc de petrecere în casa moșilor. Însă, ei nu merg cu mâna goală. Așa cum în ziua de Crăciun merg la nași cu plocon, în Oltenia, moșii primesc și ei daruri de la nepoți: vin, miere, prăjituri, sau sarmale. Pentru familia Dinuț bucuria este dublă, pentru că au doi băieței gemeni de 2 ani și 9 luni. Astfel, în prima zi a noului an, Davis și Radu, alături de părinții lor, au mers acasă la moși, pentru a fi dați la grindă.

Tradiția spune că se dă copilul de grindă că să se înalţe, să crească frumos și sănătos. Este un obicei păstrat din bătrâni, pe vremea când grinda traversa toată camera și avea înfipt în ea un cui de care se lega un pătuț special, ca un balansoar, în care se legăna copilul.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri și bucuria copiilor este sorcovitul. Potrivit credinței populare, cei mici anunță trecerea în noul an, și le urează belșug și sănătate celor care se lasă atinși de o crenguță împodobită cu flori.