Tradiții și superstiții în noaptea de Sfântul Andrei. Seara în care se pune grâu la încolțit ca să aflăm norocul casei și al familiei

29 noiembrie 2019, 09:08

Etnologul Doina Işfănoni explică care sunt tradițiile și superstițiile din această noapte.

Este noaptea când  se crede că strigoii cei vii și cei morți se întâlnesc ca să se lupte pentru a vedea care dovedește. Sfântul Andrei este cap de iarnă și patronul lupilor care încep să se strângă în haită. Pentru a se apără, oamenii se foloseau de usturoi, în timp ce copiilor li se făcea cruciuliță cu usturoi pe mânuțe, mâncare cu usturoi.

Aceasta este o așa-zisă noapte magică, când pentru a ține la distanță răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii.

Pentru a reuși să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile animalelor, fie la cruciulițele făcute pe mâinile copiilor.

Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub perna un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.

Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă gospodinele întorc de cu seara toate cănile sau vasele cu gura în jos.

Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cat de prospera va fi casa și familia lui în anul ce vine.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite