Tradițiile se păstrează de Bobotează. Gerul a devenit mai mult o amintire – în Gorj au înflorit ghioceii

4 ianuarie 2023, 21:33

În satul Luna, din județul Cluj, Constantina s-a întors la rădăcini și a transformat casa copilăriei într-un loc sacru, unde păstrează cu sfințenie obiecte tradiționale, vechi de sute de ani. Și sărbătorile le organizează în familie, exact ca în vremea străbunilor. Îmbracă straie populare, pe care le poartă cu mândrie și le vorbește tuturor despre frumusețea obiceiurilor strămoșești.

În Ajunul Bobotezei, credincioșii trebuie să țină post negru și să se pregătească sufletește pentru a primi Aghiazmă Mare. Este un ritual deosebit pentru sfințirea apei, care aduce prosperitate și sănătate.

Sărbătoarea era marcată și de natură prin gerul Bobotezei. Dar acum, în loc să fie frig să crape pietrele, cum spune o vorbă din popor, temperaturile sunt de primăvară. În Gorj, grădinile sunt pline de ghiocei și pomi înfloriți. Specialiștii avertizează că înmugurirea precoce, urmată de un eventual îngheț, le va fi fatală.

Vineri, de Bobotează, temperaturile minime nu vor scădea sub zero grade, iar maximele vor fi cuprinse între 3 și 13 grade.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite