Tradiția vopsirii ouălor în Joia Mare. Din vremurile când vopseaua nu se găsea la plic, gospodinele au învățat să dea culoare ouălor de Paști cu plante
În Joia Mare se înroșesc ouăle. Este o tradiție păstrată în multe zone din țară, indiferent că vopsirea se face ca odinioară, sau cu ajutoare din comerț, considerate mai puțin sănătoase. Cine nu are timp azi mai poate vopsi ouă care vor fi ciocnite în noaptea de Înviere doar sâmbătă.
Din vremurile când vopseaua nu se găsea la plic, gospodinele au învățat să dea culoare ouălor de Paști cu plante. Cojile de ceapă roșie sau galbenă, sfeclă sau varză roșie, dar și frunzele verzi, toate ajung rând pe rând fiertură pentru vopsitul ouălor.
Ouăle bine curățate sunt puse apoi în lichidul clocotit, pe foc, să se fiarbă și să prindă culoare.
În afară de ouăle colorate cu produse naturale sau din comerț, pe masa de Paști sunt la mare cinste ouăle încondeiate. O artă pe care o deprind și cei mai mici.
Nu departe de Castelul Sturdza, la granița dintre județele Neamț și Iași, elevii școlii primare din Miclăuşeni iau parte la atelierele de încondeiat ouă.