Tradiție de Sfântul Ioan Botezătorul: Iordănitul morților

8 ianuarie 2018, 09:25

Iordănitul morţilor se păstrează în multe localităţi din judeţul Olt.

În două comune, Vişina şi Vădastra, cetele de colindători însoţiţi de o fanfară îşi încep pelerinajul în cimitir, unde cântă pentru cei trecuţi la cele veșnice.

Apoi, îi botează pe cei care poartă numele de Ion. Originile acestui obicei al Iordănitului morţilor nu se mai cunosc, dar localnicii îl păstrează cu sfinţenie şi vor să îl transmită şi urmaşilor. Şi în alte zone din ţară, întâlnim obiceiuri asemănătoare.

Dis-de dimineață, zeci de tineri din satul Tãlmãcel, judetul Sibiu, îmbrăcați în costume populare, pornesc în procesiune prin sat. Alaiul se oprește apoi la râu, unde sunt „botezați” toți Ionii și Ioanele. Apoi încing cu toții o horă, ca să se încalzească.

Bătrânii satului spun că au preluat si ei obiceiul de la bunicii lor. Datează, cel mai probabil, dinainte de Marea Unire, când tinerii care nu făcuseră armata se adunau în sat de Sfântul Ion ca să se scalde în râu, să le poarte noroc. În trecut, numele de Ion era mult mai răspândit. Astăzi, doar un sfert din săteni mai poartă acest nume.

Si în satele din Sudul judetului Olt, sunt „botezați” toți Ionii. Cei vii, dar și cei morți.

În zori, tinerii formează cete de colindători și însoțiți de fanfară, pornesc prin sat. Prima oprire este la cimitir, la mormintele celor care au purtat numele de Ion.

Apoi, colindătorii pornesc pe la casele oamenilor, unde ii felicita pe sarbatoritii zilei.

Unu alt obicei legat de Sântul Ioan Botezatorul este păzitul fântânilor. Participă tot tinerii satului.

 

 

 

In trecut, obiceiul era practicat în satele aflate langa drumurilor circulate, astazi constituie un bun prilej ca tinerii sã petreacã.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă