Trafic cu arme neletale prin firme de curierat. Erau comercializate online de o firmă din Ungaria
09 Decembrie 2021, 10:03 (actualizat 09 Decembrie 2021, 23:00)
(actualizat 09 Decembrie 2021, 23:00) | Știrile TVR

În România, arme neletale însă periculoase în mâinile cui nu trebuie, puteau fi comandate prin internet. Fără prea mari eforturi, coletele ajungeau la doritori de la o firmă din Ungaria, cu ajutorul firmelor de curierat, spun procurorii. Ei au făcut percheziții de amploare în 36 de județe. Au fost confiscate zeci de arme neletale și muniția aferentă, dar și cartușe letale de război.

ACTUALIZARE Sistemul prin care erau aduse arme neletale în România pleca de la o comandă plasată într-un magazin online din Ungaria care comercializa astfel de produse.

Coletul pleca apoi din depozit spre client, prin intermediul unei firme de curierat, spun procurorii. Ca să nu ridice suspiciuni în vamă, cutiile aveau un cod de bare care nu arăta că înăuntru sunt arme de foc.

Procurorii și polițiștii au făcut 103 percheziții la adrese unde aveau informații că vor găsi astfel de arme comandate pe internet.

În țara noastră, orice persoană care a împlinit 18 ani, poate să cumpere dintr-un magazin de specialitate arme de tip air soft, fără autorizație. Pentru restul armelor de vânătoare, cu bile ce cauciuc sau gaz, e nevoie de autorizație și de un întreg dosar de la Poliție. Problema apare atunci când armele de tip air soft ajung pe mâinile cui nu trebuie și pot provoca răni.

Deocamdată, reprezentantul firmei din Ungaria care vinde astfel de arme nu a fost audiat de polițiști, însă va fi tras la răspundere.

Incidente în care au fost folosite arme neletale însă periculoase s-au tot înregistrat în ultimul an.

În luna martie, la Constanța, un bărbat a fost împușcat după ce a intervenit să aplaneze un conflict, în care era implicat și fiul său. Unul dintre tineri și-a folosit pistolul cu bile.

ACTUALIZARE Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, efectuează, joi, 103 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în 36 de judeţe, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi contrabandă calificată.

Persoanele vizate sunt suspectate că ar făcut contrabandă cu arme de foc şi muniţie. Acestea ar fi adus ilegal în țară și ar fi vândut arme de foc. Acestea erau cumpărate de la o firmă, cu sediul în Ungaria, și care își comercializa produsele prin intermediul unui magazin on line. De la depozitul din Ungaria, armele erau transportate către cumpărătorii români, prin mai multe firme de curierat, fără ca produsele să fi fost declarate la vamă, fapt ce contravine legislatiei din România.

"Acţiunea vizează creşterea gradului de siguranţă şi scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte şi lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul României prin intermediul unor firme de curierat rapid", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, joi, Agerpres.

În perioada iulie - noiembrie 2021, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au documentat activitatea infracţională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar din depozitul situat pe teritoriul Ungariei ar fi fost livrate armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu.

După introducerea pe teritoriul României a armelor şi a muniţiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid.

"În activităţi sunt angrenaţi peste 300 de poliţişti specializaţi în cercetarea infracţiunilor la regimul armelor şi al muniţiilor din cadrul structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, precum şi criminalişti şi luptători de intervenţie şi acţiuni speciale", arată sursa citată.

Activităţile se desfăşoară în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.