Traficanţi de migranţi din Timişoara, duşi la audieri
18 Octombrie 2021, 10:47 (actualizat 18 Octombrie 2021, 19:35)
(actualizat 18 Octombrie 2021, 19:35) | Știrile TVR

Luni de disperare şi frică! Şi un drum lung şi chinuitor. Mii de migranţi trec prin clipe îngrozitoare în speranţa că vor apuca să trăiască o viaţă mai bună în Europa. Ajung în România şi plătesc bani grei celor care le promit că îi trec ilegal graniţa. O astfel de grupare bine pusă la punct a fost descoperită de poliţişti la Timişoara. Traficanţii cereau şi două mii de euro de persoană celor care voiau să treacă ilegal graniţa. Capii reţelei şi alte persoane bănuite că erau implicate în această afacere au fost duse la audieri. În timpul descinderilor au fost descoperiţi şi 14 cetăţeni irakieni, sirieni, afgani şi indieni.

Poliţiştii de frontieră şi jandarmii au mers în Timişoara la două adrese, despre care aveau informaţii că erau folosite de membrii reţelei pentru a-i găzdui pe transfugi.

În unul dintre apartamente au găsit 14 cetăţeni străini.

Atât presupuşii lideri ai grupării, cât şi mai mulţi migranţi, au fost duşi la audieri.

Gruparea a fost monitorizată mai multe săptămâni. Aşa au fost identificate 4 grupuri de transfugi din Siria şi Afganistan care au apelat la serviciile reţelei. Capii grupării, doi cetăţeni irakieni, îi preluau pe migranţi la graniţa cu Serbia şi îi cazau în Timişoara, le asigurau mâncare şi transport până când găseau o modalitate să îi călăuzească mai departe spre ţări din vestul Europei.

Pentru acest serviciu, migranţii le plăteau între 1000 şi 2000 de euro.

Timişoara a devenit "poarta" migranţilor spre vestul Europei. În fiecare săptămână creşte numărul de transfugi care ajung în oraş.

În primele 6 luni ale acestui an, aproape 9000 de migranţi au fost depistaţi în timp ce încercau să intre ilegal în România, ca să îşi poată continua drumul spre ţările din Occident.