Traian Berbeceanu la „Garantat 100%”: Am fost un om al legii, nu un justițiar. Cetățeanul nu pierde meciul cu sistemul

18 august 2019, 18:08

„Radiografia unei mârşăvii judiciare” este „o carte cu adevăruri nespuse despre simbioza vinovată a unor procurori, ofițeri de informații și polițiști cu interlopi, traficanți, hoți și evazioniști”, spune profesionistul din elita Poliţiei Române.

Traian Berbeceanu: „Lucrarea se dorește a vă relata povestea necosmetizată a noastră,

a polițiştilor Brigăzii de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia. Este și povestea mea…”

În 2007, Traian Berbeceanu a primit distincţia de „poliţist al anului în România”. Era la apogeul carierei sale. După cazuri grele rezolvate, destructurări de bande de traficanţi, operaţiuni la fel de spectaculoase precum cele pe care le vedem în filme, se trezeşte, într-o dimineaţă, reţinut şi apoi arestat. O carieră ce se dovedea excepţională se prăbuşeşte instantaneu. O familie şi un grup de prieteni trec prin câţiva ani de calvar.

Invitat la emisiunea Garantat 100%, Traian Berbeceanu a răspuns întrebărilor despre „sistem”, acuzațiilor care vin parcă acum mai mult ca niciodată din partea opiniei publice la adresa celor care nu își fac treaba. Cu ponderație, fostul comisar a oferit în explicații un tablou mai larg nu doar al meseriei sale, ci și al instituțiilor statului. Singurele întrebări care au rămas fără răspuns sunt cele referitoare la cazul său. StirileTVR.ro vă oferă, succint, câteva dintre explicațiile lui Traian Berbeceanu, fiecare cu o cheie separată de înțelegere.

Sunt polițiști ca-n filme în România. De ce nu-i vedem?

Traian Berbeceanu: „Colegii din fosta mea structură, pe care am condus-o din Brigada Alba nu lucrează la vedere. Structurile de combatere a criminalității organizate sunt structuri care nu lucrează la vedere. Lucrează cumva în penumbră, lucrează mai mult conspirat, activitățile sunt în cea mai mare parte confidențiale până la momentul în care se declanșează o acțiune pentru anihilarea unei grupări infracționale. Nu sunt atât de vizibili cum sunt polițiștii de la ordine publică sau polițiștii de la Rutieră, care sunt în uniformă și sunt în stradă și sunt în contact direct, cum ar veni, cu cetățeanul. Și de aceea nu sunt atât de vizibili. (…) Până în urmă cu 4-5 ani, 3-4 ani, cazurile astea la care facem noi referire, cazurile de mare criminalitate investigate și soluționate de către structurile de combatere a criminalității organizate au fost intens mediatizate. Nu exista, dacă vă amintiți, zi fără ca în mass-media să apară o structură destructurată de către Brigada Constanța sau Brigada Alba, sau de Brigada Cluj, sau de Brigada București. Și erau destul de atent mediatizate și erau oferite opiniei publice detalii foarte importante, și foarte consistente, atâta cât permitea la momentul mediatizării cursul dosarului respectiv. Din păcate, în ultimul timp, ori nu au mai fost investigate dosare foarte importante, importante, ori mediatizarea acestora a lăsat de dorit„.

Despre neajunsurile și provocările din timpul operațiunilor

„Sistemul era foarte prost, adică dacă un polițist pleacă în misiune, trebuie să aibă ordin de serviciu, trebuie (…) foaie de parcurs, ori o misiune de genul ăsta nu puteai să prevezi în ce localitate vei merge în cursul supravegherii operative a unei grupări, unde vei ajunge, dacă poți să te cazezi, dacă nu ai timp să te cazezi, pentru că au fost sute de situații în care nu ne-am putut caza niciunde, am dormit în mașină pe rând, am condus pe rând în timp ce ceilalți se odihneau. (…) Sunt realități ale muncii operative ale structurilor speciale. Este o muncă foarte grea, foarte puțini rezistă și-i fac față, și cei care rezistă și-i fac față o fac chiar pentru că sunt dedicați și din pasiune deosebită pentru ceea ce fac„.

Cum s-a constituit echipa pe care o avea în subordine

„Toți erau studenți ai Academiei de Poliție sau elevi la școlile de poliție de subofițeri, de agenți de poliție, care veneau în practică, efectuau stagiile de practică la noi la brigadă. În scurtele stagii de practică, încercam să îi ajut să lucreze pe lângă polițiștii din toate serviciile – și de la Antidrog, și de la Trafic de persoane și de la Cybercrime (…) în anul următor reveneau la structura noastră, în stagiul de practică și vă dați seama că în 2-3 stagii de practică îmi dădeam seama care dintre ei este dedicat, interesat, pentru că-l vedeam că, deși era student, era alături de polițiști și zi, și noapte, îi luam în misiuni, evident fără a-i expune, doar pentru a percepe în mod direct viața și munca de polițist operativ și am avut surpriza plăcută că cei mai mulți dintre ei au confirmat și, evident, după absolvire, i-am luat la mine în echipă. Deci polițiști foarte tineri, foarte bine pregătiți, cu rezultate excepționale și în școlile de poliție, au confirmat și ulterior în operativ„.

Există răfuieli între instituții ale statului?

„Din punctul meu de vedere nu există răfuieli între instituțiile statului. Dacă au existat, și există, și vor exista astfel de reglări de conturi, cu ghilimelele de rigoare, sunt între persoane din acele instituții, aflate la un moment dat în funcții importante din cadrul instituțiilor respective„.

Despre cazul Caracal

„Nu o să fac referire la acest caz tocmai pentru că este în derulare, pe de o parte, pe de altă parte pentru că am încredere extraordinar de mare și deosebită în colegii de la Serviciul Omoruri, care sunt profesioniști desăvârșiți și care, din punctul meu de vedere, au fost delegați prea târziu în cauză sau puțin cam târziu în cauză, iar informațiile apărute în spațiul public nu pot să le comentez pentru că, la momentul ăsta, nu-mi dau seama dacă sunt reale sau în cât de mare măsură sunt reale”.

Ați fost un om al legii sau un justițiar?

„Un om al legii. (…) Nu cred în ideea de justițiar. (…) Dacă la un moment dat ai senzația sau ai sentimentul că ești justițiar trebuie să te oprești, să faci un pas în spate, să faci o pauză să îți revii sau să te retragi din structura operativă, pentru că ești expus la a face greșeli de nereparat uneori”.

Este foarte adevărat că infracționalitatea a crescut mult de tot în România. Dar mi se pare hazardată afirmația potrivit căreia România este neguvernabilă (…) Probabil că eu sunt unul dintre exemplele în care cetățeanul nu pierde meciul cu sistemul. Cetățeanul NU pierde meciul cu sistemul”.

„Ceea ce s-a stricat în ultimii ani nu doar că ne-a ținut pe loc, ne-a tras în urmă rău de tot și doar ca să putem să reparăm și să ajungem la nivelul la care eram acum 5-6 ani cred că ne trebuie minim 10-15 ani, pentru că în perioada asta s-au schimbat generații în structurile de aplicare a legii, foarte mulți profesioniști au plecat prin diferite mijloace – prin pensionare, prin mutare în alte structuri – au plecat din structuri importante, au venit foarte mulți lucrători tineri, fără experiență. Cei de la care pot să învețe sunt tot mai puțini (…) Atunci când se dau modificări legislative care vizează doar drepturi ale celor care se presupune că au încălcat legea în detrimentul omului simplu, omului cinstit, care nu are nicio legătură cu sistemul judiciar, care nu a plătit o amendă, care nu a fost cercetat, care nu a fost trimis în judecată, cred că este îngrijorător”.

În galeria VIDEO a acestui articol regăsiți înregistrarea integrală a emisiunii Garantat 100%

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite