Transnistria susţine că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, pe care o atribuie SBU | Ce spun premierul Republicii Moldova și Serviciul de Securitate al Ucrainei
09 Martie 2023, 12:13 (actualizat 09 Martie 2023, 15:00)
(actualizat 09 Martie 2023, 15:00) | Știrile TVR

Transnistria - regiune separatistă din estul Republicii Moldova - a anunţat joi că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a transmis agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de Reuters.

RIA Novosti citează oficiali de securitate transnistreni care susţin că tentativa de asasinat a fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Nu este clar deocamdată dacă aceştia au prezentat dovezi care să le susţină acuzaţiile, notează Reuters.

"Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni. Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii", se arată în comunicatul de presă al ministerului, citat de RIA Novosti.

Atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderilor transnistreni, mizau pe un număr mare de victime, notează agenţia de presă rusă.

Dorin Recean: Nu avem vreo confirmare privind presupusul atentat de la Tiraspol. Nu există pericole de escaladare din acea zonă

În cadrul unei conferințe de presă susținutE după vizita efectuată la Briceni, premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile Republicii Moldova nu au confirmarea presupusei tentative a SBU ucrainean de asasinare a așa-zișilor lideri din regiunea separatistă transnistreană.

„Biroul de Reintegrare s-a referit deja.la acest subiect. Noi nu avem confirmarea acestor lucruri. Important este că Republica Moldova este într-o situație stabilă și că Biroul de Reintegrare reușește să alinieze stânga Nistrului la obiectivele noastre de pace. Nu există pericole de escaladare din acea zonă”, a declarat Dorin Recean.

Într-un comunicat dat publicității, Biroul Politici de Reintegrare a precizat că nu dispune de informații sau notificări despre tentativa de asasinare a așa-numitului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

„Organele naționale competente vor investiga situația dată. Îndemnăm informarea din surse oficiale și veridice”, se arată în mesajul Biroului de Reintegrare.

Reacția SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei ( SBU ) a reacționat la acuzațiile potrivit cărora ar fi orchestrat o tentativă de asasinare a lui Vadim Krasnoselski și a altor așa-ziși lideri din regiunea separatistă transnistreană.

Orice declarații ale reprezentanților așa-numitului „Minister al Securității Statului” al falsei „Republici Populare Transnistrene” cu privire la participarea SBU la pregătirea unui atac terorist ar trebui considerate exclusiv ca o provocare orchestrată de Kremlin.

Prin urmare, Serviciul de Securitate al Ucrainei vă îndeamnă să nu luați în serios prostiile, ale căror răspândire arată un obiectiv clar al Rusiei - de a destabiliza situația din teritoriul care este efectiv ocupat și aflat sub controlul său, acuzând statul nostru de acest lucru.

Minciunile și provocările sunt una dintre armele folosite în mod activ de Federația Rusă. Dar astăzi, întreaga lume vede adevărata față a țării agresoare și nu crede declarațiile nici ale Rusiei, nici ale sateliților săi”, se arată în comunicatul SBU.