Transplant pulmonar fără deschiderea toraxului. Intervenția a fost făcută cu ajutorul roboților

20 aprilie 2023, 10:30

Xavier are 65 de ani, iar ultimii i-a petrecut mai mult în spitale, dependent de oxigen. Acum, datorită transplantului pulmonar poate avea din nou o viață normală.

Xavier, pacient: Datorită intervenției perfecte dintre această super mașinărie, care este un robot, și a unei super echipe, care este cea care coordonează transplantul, pot să fiu acum aici, să vorbesc cu voi și să vă spun povestea mea.

Echipa de specialiști de la spitalul unversitar Vall de Hebron din Barcelona au reușit în premieră să transplanteze plămânii cu ajutorul chirurgiei robotice. Incizia făcută sub stern, deasupra diafragmei, a fost de doar 8 centimentri, iar recuperarea pacientului s-a făcut timp record.

Albert Jauregui, șeful Chirurgiei Toracice și Transplant Pulmonar, Spitalul Vall d’Hebron: Credem că această tehnică va îmbunătăți calitatea vieții pacienților, va ameliora perioada post-operatorie și va reduce durerea pacienților. Este o tehnică pe care sperăm că o vor prelua și alte centre, pentru a ajuta pacienții aflați pe lista de așteptare.

Spania este lider mondial în transplanturi. Anul trecut peste 5300 de pacienți au primit șansa la o nouă viață datorită donatorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite