Transplanturile de organe, în scădere la nivel mondial în timpul pandemiei de COVID-19

Sala de operații
Sala de operații
31 august 2021, 14:53

Cercetarea, realizată de Societatea Europeană de Transplant de Organe din Italia şi publicată în jurnalul medical Lancet, s-a bazat pe date prelevate din 22 de ţări şi a relevat o scădere, în medie, cu 15 % a numărului de operaţii de transplant la nivel mondial.

Primul val al pandemiei a avut un impact devastator asupra accesului la transplant în numeroase ţări, ceea ce a afectat listele de aşteptare şi a condus la o pierdere semnificativă de vieţi, a declarat autorul principal al raportului, Olivier Aubert din cadrul Paris Transplant Group.

Pe lângă datele anuale în ansamblu, cercetătorii au analizat şi informaţii de la momentul la care fiecare ţară a înregistrat 100 de noi cazuri de infectare până la sfârşitul anului. A fost observată o corelaţie temporală evidentă între înmulţirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi reducerea numărului de transplanturi, au indicat oamenii de ştiinţă, precizând însă că s-au remarcat diferenţe uriaşe de la o ţară la alta.

Numărul transplanturilor de organe s-a redus în special în Japonia (în scădere cu 67 %), Croaţia şi Ungaria (ambele înregistrând o scădere cu 37 %), Marea Britanie (în scădere cu 31 %) şi Brazilia (în scădere cu 29 %).

În schimb, autorii au observat diferenţe puţin semnificative în cazul Elveţiei, cu doar cu 1 % mai puţine transplanturi.

O scădere relativ mică a fost înregistrată şi în SUA (în scădere cu 4 %), în Norvegia (în scădere cu 7 %) şi Canada (în scădere cu 10 %).

În Germania, medicii au transplantat cu aproape 330 mai puţine organe de la debutul primului val al pandemiei până la sfârşitul anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, reprezentând o scădere cu 11 %.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite