Transportatorii, nemulțumiți de justificările Autorității pentru Supraveghere Financiară privind scumpirea polițelor RCA. COTAR: ASF dă vina pe judecători, consumatori și service-uri auto

16 mai 2023, 08:07

Confederația Transportatorilor din România susține că majorarea preţului poliţelor cu 80% nu se justifică.

”ASF-ul spune că sunt trei vinovați: judecătorii, consumatorii și service-urile auto. Tot din raportul ASF vedem că 43 -44% din dosarele deschise nici măcar nu au fost luate în considerare de către asigurători”, a spus Vasile Ștefănescu, preşedinte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

”Din 2019 până acum, asigurările au crescut cu aproape 80%, iar ora de manoperă a crescut cu 30% și sunt studii în sensul ăsta. Sunt studii făcute de ei. Spun că este de vină service-ul, de ce este de vină service-ul?”, a precizat Dan Barbu, preşedinte, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente.

Contactați pentru a ne oferi un punct de vedere, reprezentanții ASF au refuzat să comenteze acuzaţiile Confederației Transportatorilor. Reprezentanţii Asiguratorilor au catalogat însă informaţiile prezentante de transportatori ca fiind trunchiate sau scoase din context.

”Se omit intenţionat aspectele pozitive. Vorbim de fapte inexacte. Sunt foarte multe informaţii în acest comunicat care nu sunt complet descrise, sunt trunchiate şi atunci în tot contextul ăsta, a comenta ceva este depăşit, dacă vreţi. Noi am spus întotdeauna şi ne menţinem opinia întotdeauna, primele de asigurare sunt un efect al despăgubirilor”, a explicat Mădălin Roșu, preşedinte al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Analiștii economici consultați de Știrile TVR susțin că majorarea valorii polițelor RCA are legătură cu costurile în creștere ale asiguratorilor, dar şi că este o consecință a modului în care este administrată piața.

”Plătim, din păcate, nota de plată a falimentelor în serie, a țepelor financiare și a lipsei de reglementare strictă a pieței. Toate pagubele generate de falimente sunt plătite, mai devreme sau mai târziu, de cei care au o mașină, prin polița RCA”, a precizat Adrian Negrescu, analist economic.

Potrivit unei hotărâri de Guvern, prețurile RCA au fost plafonate timp de șase luni la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se aplică reducerea sau creșterea de preț acordată fiecărui asigurat, în funcție de eventualele pagube pe care le-a produs.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite