„Trecem printr-o mare revoluție”. Cum întinerește inteligența artificială vedetele din lumea filmului

Indiana Jones
Indiana Jones
7 februarie 2023, 14:56

Cu părul cărunt și în vârstă de 80 de ani, Harrison Ford poate părea un pic cam bătrân pentru a-și pune pălăria maro în stil Fedora sau pentru a da din bici în rolul lui Indiana Jones. Dar un trailer pentru viitorul său film, „Indiana Jones și cadranul destinului”, oferă o retrospectivă a lui Indy în zilele sale de glorie.

„Aceasta era fața mea reală la acea vârstă”, a explicat actorul în emisiunea The Late Show with Stephen Colbert de pe CBS. „Ei au acest program de inteligență artificială (AI). Poate să parcurgă fiecare metru de film pe care Lucasfilm îl deține, pentru că am făcut o grămadă de filme pentru ei și au toate aceste imagini, inclusiv filme care nu au fost tipărite: stocuri. Ar putea extrage din locul de unde vine lumina, expresia. Dar asta este fața mea reală. Apoi îmi pun puncte mici pe față și spun cuvintele, iar ei le prelucrează. Este fantastic.”

După ce a descoperit secretul tinereții veșnice, Ford a glumit: „Asta e ceea ce văd acum când mă uit în oglindă.”

Nu este singurul actor care și-a făcut o operație digitală de lifting facial cu ajutorul inteligenței artificiale. Tom Hanks, Robin Wright și alți membri ai distribuției vor juca versiuni mai tinere ale lor în filmul „Aici”, regizat de Robert Zemeckis, grație unui instrument despre care compania de inteligență artificială Metaphysic spune că poate crea „schimbări de fețe fotorealiste de înaltă rezoluție și efecte de îmbătrânire în timp real și în direct, fără a fi nevoie de alte lucrări de compoziție sau VFX.”

Site-ul Metaphysic proclamă: „Suntem lideri mondiali în crearea de conținut generat de inteligența artificială care imită realitatea” și sugerează: „Folosiți inteligența artificială pentru a vă crea propriul avatar hiperrealist”. Compania tocmai a încheiat un acord cu Creative Artists Agency „pentru a dezvolta instrumente și servicii de inteligență artificială generativă pentru talente”, potrivit Hollywood Reporter.

La fel cum chatbotul de inteligență artificială ChatGPT amenință să dea peste cap jurnalismul, redactarea discursurilor și eseurile școlare, tot așa AI ar putea transforma întinerirea digitală dintr-un accesoriu folosit de experți în estetică cinematografică în ceva ce-ar putea fi la dispoziția oricărui om. Și, pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai sofisticată, există temeri că tehnologia deepfake ar putea cădea în mâini greșite și ar putea fi transformată în armă.

Olcun Tan, un supervizor de efecte vizuale născut în Germania și stabilit în Los Angeles, reflectă: „Trecem printr-o mare revoluție. Este ca și cum am inventat energia nucleară. Este un lucru important, dar subestimat și trecut cu vederea. În prezent, e senzația asta de «Oh, este o jucărie, e grozavă, uite ce poate face», dar acesta este doar începutul unei mari schimbări în structura noastră economică, deoarece va face mult mai mult decât pot face oamenii normali.”

Întinerirea digitală a avut rezultate mixte până acum. Dar unul dintre cele mai impresionante rezultate a fost Samuel L Jackson, care, în „Căpitanul Marvel” din 2019, a fost întinerit cu aproximativ 25 de ani și a apărut în întreaga poveste, mai degrabă decât doar într-un cameo. „Artiștii l-au comparat meticulos pe Jackson cu felul în care arăta în filmele sale de la mijlocul anilor ’90, pentru a vedea cu precizie cum îi cutele pielii de pe obraji”, potrivit site-ului Wrap.

Drexel Heard, un activist politic care a lucrat la Hollywood, spune: „Ajungem în punctul în care spectatorii vor să vadă aceeași persoană fără ca aceasta să îi scoată din momentul respectiv. Pentru că creierul nostru spune automat: „Ei bine, nu este aceeași persoană. Cine este acel actor? Va fi acel actor mai bun decât actorul pe care îl urmărim acum?”. Nimeni nu vrea să treacă prin asta în calitate de spectator.”

Olcun Tan, care folosește un instrument asistat de inteligență artificială numit Shapeshifter, spune: „Este timpul ca bătrânii să facă loc altora. Este enervant. Nu există niciun motiv pentru ca cineva care are 80 de ani să arate încă ca la 30 de ani. Nu are rost. Ia formă o cultură a reciclării. Este ca și cum Mickey Mouse ar continua la nesfârșit. Ai un Mickey Mouse și nu are nevoie de apă, nu are nevoie de mâncare, nu are nevoie de contract. Îl pot monetiza cum vrei. Nu are nevoie să doarmă. Funcționează 24 de ore din 24. Ceea ce se întâmplă acum este că acești actori se transformă în așa ceva, se comportă ca un brand.”

„În cazul lui Harrison Ford, tipul a făcut, desigur, Indiana Jones, dar ar putea fi introdus cu ușurință un nou Indiana Jones, o nouă generație. De ce să mai reciclăm în mod constant toate aceste lucruri? Pentru că este un lucru sigur pentru a face bani, în mod evident, dar se pune întrebarea: ce efect are asupra societății noastre faptul că avem mereu aceiași idoli care sunt recreați pe ecran? E ca și cum am fi rămas cumva blocați în trecut și nu vrem să privim în viitor”, subliniază Olcun Tan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite