Trei tablouri ale marii pictorițe basarabene Valentina Rusu Ciobanu au fost restaurate. Primele expoziții în România au avut loc de curând, la aniversarea a 100 de ani ai artistei

3 aprilie 2021, 16:41

Centenarul Valentinei Rusu Ciobanu a însemnat nu numai expoziții, ci și inventarierea și digitalizarea atelierului artistei. Așa au fost găsite mai multe lucrări în stare gravă. Unele stătuseră rulate zeci de ani, altele fuseseră afecctate de umiditate. Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor a decis salvarea lor.

Pânzele restaurate au fost realizate în prima parte a anilor ’60, într-o perioadă când artista începe să fie criticată de autoritățile comuniste, acuzată de tendințe formaliste în pictura ei.

Lucrarea „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea și Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițcaia” are o poveste dramatică. Comandată de Ministerul Culturii sovietic, a fost respinsă ulterior. Niciodată terminat și lăsat de-o parte, tabloul a fost considerat pierdut.

Asociația Arbor mai vrea să restaureze o lucrare a Valentinei Rusu Ciobanu, un portret al artistului Glebus Sainciuc, soțul pictoriței, realizat în anii ’50. Pentru acest proiect, asociația face apel la sprijin financiar.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite