Trei teme mari pe agenda Consiliului European: pandemia, prețurile la energie și Polonia

22 octombrie 2021, 09:37

Nu este un summit al deciziilor, mai degrabă liderii europeni iau toate dosarele la rând, s-au adunat foarte multe de la precedenta întâlnire din vară.

Cel mai important subiect este cel al pandemiei, pentru că pe lângă întârzierile care au apărut în campania de vaccinare în țări ca România sau Bulgaria, avem un val patru întârziat în țări precum Belgia, unde abia ieri a explodat valul de infectări la 6000, ceea ce este mult la o țară cu 11 milioane de locuitori.

În ceea ce privește preturile la energie, toți liderii europeni așteaptă din partea Comisiei Europene propunerea promisă de compensarea prețurilor, însă pe termen mediu soluția este schimbarea strategiei energetice a UE. Premierul grec a avenit cu propunerea de a scăpa de dependența energetică prin crearea unei rute subacvatice prin Mediterana, din Egipt, către Grecia, numai că această soluție nu poate fi pusă în practică prea curând.

În ceea ce privește Polonia, stat aflat în conflict cu Comisia Europeană în legătură cu independenţa justiţiei şi supremaţia dreptului european, Bruxellesul nu mare foarte multe pârghii împotriva Poloniei. Sngura soluție este cea a dialogului permanent și așezat.

În luna iulie, CJUE a decis că o cameră disciplinară creată în 2018 în cadrul Curţii Supreme poloneze nu garantează deplin independenţa şi imparţialitatea judecătorilor. Membrii acestei camere sunt selectaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii din Polonia, ai cărui membri sunt numiţi de către parlamentul polonez. Potrivit CJUE, Consiliul Naţional al Magistraturii ”a fost reorganizat semnificativ de executivul şi legislativul poloneze”, iar independenţa sa ”poate ridica dubii justificabile”.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement contra guvernului de la Varşovia, mai multe cazuri ajungând chiar la nivelul Curţii de Justiţie a UE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite