Tronsonul Iernut – Chețani din Autostrada Transilvania, inaugurat astăzi. Orban: În curând de la Târgu Mureş se va putea ajunge la Borş pe autostradă. Iohannis: Am mari așteptări de la guvern

18 septembrie 2020, 12:50

Construcția lotului de autostradă Iernut-Chețani a început în 2016 și trebuia să fie gata în 2018. Cei 18 kilometri, care au costat 90 de milioane de euro, au fost dați în trafic abia azi, după lucrări intense, anul acesta. Iernut-Chețani este al doilea segment de autostrada inaugurat în 2020.

Șoferii pot circula, acum, pe 32 de kilometri pe autostrada între Ungheni și Chețani. Mai lipsesc două loturi ale Autostrăzii Transilvania pentru a lega Târgu Mureș de Cluj-Napoca. Unul este Chețani – Câmpia Turzii, unde sunt întârzieri.

Oficialii de la drumuri speră că anul acesta vor fi gata și alte tronsoane de autostradă. Asociațiile care militează pentru dezvoltarea infrastructurii susțin însă că sunt șanse abia la anul.

Și tot în 2021 ar urma să fie gata și reparațiile pe sectorul de beton al autostrăzii Soarelui, între București și Fundulea.

În sensul de mers spre București constructorii au început să frezeze plăcile de beton. În locul dalelor vor turna un covor gros de asfalt.

Pe aproape 50 de metri ai Autostrăzii Soarelui, modernizați toamna trecută, în sensul de mers spre Constanța, s-a lăsat asfaltul. Oficialii de la drumuri au anunțat că lucrarea e în garanție și vă fi refăcută pe cheltuiala constructorului.

Președintele Klaus Iohannis spune că a participat la deschiderea tronsonului de autostradă Iernut – Chețani nu pentru festivisme, ci pentru a da semnalul că dezvoltarea infrastructurii mari este o necesitate de bază: „Am așteptări foarte mari de la guvern și de la constructori”.

„Nu am venit pentru festivisme și nu am venit pentru a încheia ceva. Am venit pentru a da un semnal. Am venit pentru a da semnalul că trebuie să lucrăm mai repede, trebuie să ne ținem de termene și trebuie să avansăm mult, mult mai repede cu lucrările de infrastructură. Acest eveniment nu este un punct terminus, ci un punct intermediar, pentru că mai avem foarte, foarte mult de lucru în România”, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului a reamintit de lansarea planului de relansare economică a României, unul dintre punctele foarte importante fiind infrastructura mare. „Aici e nevoie de foarte multă implicare și aici am eu așteptări foarte mari de la guvern și de la constructori să facem pași importanți. Deci acest eveniment vrea să arate că ne dăm seama de importanța acestor lucrări și că trebuie să schimbăm ritmul. (…) Prezența mera aici vrea să arate că mă interesează și voi rămâne conectat la aceste proiecte, fiindcă îmi dau seama de importanța lor. Dezvoltarea infrastructurii în România e nu doar o dorință politică de campanie, ci o necesitate de bază”, a spus Iohannis.

El menționează că autoritățile au ambiția să realizeze Autostrada Transilvania, care trebuie finalizată, Autostrada Unirii, Valea Prahovei, Valea Oltului și multe alte lucrări – „Pot să vă asigur, le vom realiza într-un timp surprinzător de scurt”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite