Tudorel Toader, la TVR, despre dezbaterile din Parlamentul European privind legile justiției: A fost ca o furtună într-un pahar cu apă
08 Februarie 2018, 22:14 (actualizat 09 Februarie 2018, 08:19)
(actualizat 09 Februarie 2018, 08:19) | Știrile TVR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit joi seara, la emisiunea România 9 de la TVR1, despre dezbaterile pe legile justiției din România care au avut loc miercuri în Parlamentul European.

Ministrul Justiţiei a declarat că, în dezbaterile din Parlamentul European despre legile justiţiei au fost spuse "multe inexactităţi, multe neadevăruri".

"Să nu înțelegem că Uniunea are ceva cu noi, noi avem o vocație din asta de a exporta și de a inventa lucruri care trebuie discutate, dezbătute", a afirmat Tudorel Toader la TVR1, explicând că în sala Parlamentului European în care au avut loc dezbaterile au fost foarte puțini europarlamentari prezenți, majoritatea români. "A fost ca o furtună într-un pahar cu apă", a subliniat ministrul Justiției.

Toader a vorbit și despre întâlnirea pe care a avut-o la Strasbourg cu vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre care a spus că are încredere în dialog și în ceea ce se întâmplă la ministerul Justiției de la București. Întâlnirea, care trebuia să dureze 30 de minute, a durat 70 de minute, a explicat ministrul Justiției, care a precizat că a fost "o discuție aplicată, deschisă, pe bază de încredere și fără nicio undă de observații sau reproș".

Nu se pune problema României de a fi în situația Poloniei - în România, deciziile Curții Constituționale sunt respectate și generează modificarea legii, a subliniat ministrul, care a arătat că în România nu s-a pus problema schimbării judecătorilor sau ca ministrul Justiției să numească el direct procurorii-șefi sau președinții de instanțe. "Suntem într-o cu totul și cu totul altă situație", a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei spune  că nu a fost cineva care să-i fi precizat ce articol este încălcat prin modificarea legilor justiţiei: "Nimeni, niciun articol. Păi ce să îmi precizeze mie? Haideţi să vă spun. Lidera sau vicelider de la Grupul Verzilor, care a iniţiat dezbaterea, care de la început a spus: 'Eu nu sunt juristă şi nu mă pricep'. Dacă nu eşti jurist şi nu te pricepi, eu ce să îţi explic? Nu ai ce să-i explici, pentru că nivelul este prea jos", a adăugat Toader.