Turcia: 275 de persoane, majoritatea militari, au fost arestate pentru presupuse legături cu rețeaua condusă de clericul Fethullah Gulen

Arestări în Turcia
Arestări în Turcia
9 iunie 2020, 14:20

După evenimentele din 15 iulie 2016, soldate cu 250 de decese, autorităţile de la Ankara au lansat o amplă campanie de reprimare a susţinătorilor lui Gulen. Clericul musulman, care trăieşte din 1999 într-un autoexil în SUA, a negat orice implicare.

Operaţiunea poliţiei a fost coordonată din oraşul Izmir (vestul Turciei) şi a vizat persoane din 22 de provincii. Poliţia a reţinut deja 145 dintre suspecţi.

Într-o operaţiune separată, poliţia turcă a arestat 16 militari în oraşul Diyarbakir, din sud-estul ţării.

Agenţia de presă Anadolu a menţionat că poliţia a reţinut 25 de suspecţi din forţele aeriene şi că au fost emise mandate de arestare pentru opt membri ai jandarmeriei, printre care un colonel.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat amploarea ripostei autorităţilor turce după puciul eşuat din vara lui 2016, în timp ce Ankara a susţinut că măsurile sunt un răspuns necesar la ameninţările pentru securitatea ţării.

În ultimii ani, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat susţinătorii lui Fethullah Gulen că vor să creeze un ”stat paralel” prin infiltrarea în poliţie, sistemul judiciar, armată şi alte instituţii de stat.

De la tentativa de lovitură de stat, 80.000 au fost plasaţi în arest preventiv şi aproximativ 150.000 de funcţionari publici, militari şi alte categorii au fost destituiţi sau suspendaţi.

(Sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite