Turcia intervine în conflictul pentru Nagorno-Karabah. Recep Erdogan: Este timpul să punem capăt acestei crize regionale

29 septembrie 2020, 21:41

În ciuda apelurilor comunității internaționale, conflictul continuă cu înverșunare. Pentru prima oară de la declanșarea luptelor, artileria azeră a lovit obiective de pe teritoriul armean.

Un civil a fost ucis în bombardamente.

Forțele armate ale celor două state au lansat tiruri de artilerie asupra unor regiuni în afara Nagorno Karabah.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan: Turcia va continua să fie alături de prietenul său, Azerbaidjan, şi să-l ajute prin toate mijloacele şi cu toată inima. Este timpul să punem capăt acestei crize regionale care a început cu ocuparea Nagorno Karabah. Regiunea va reveni la pace şi calm odată cu retragerea imediată a Armeniei de pe teritoriile pe care le-a ocupat în Azerbaidjan.

Autoritățile azere au dat asigurări că exploatările și instalațiile petroliere sunt în siguranță, dar mulți experți se tem că escaladarea conflictului ar duce la afectarea exporturilor.

Cea mai importantă rută de transport a petrolului azer, Baku, Tbilisi, Ceyhan, prin care se exportă 80% din petrolul azer, traversează Georgia și ajunge pe coasta turcă de la Mediterana.

Este vorba despre 1,2 milioane de barili pe zi, adică 1% din livrările mondiale.

Extinderea conflictului ar putea implica Rusia și Turcia: Moscova are un tratat militar cu Armenia, iar Ankara susţine Azerbaidjanul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Erdogan recunoaşte o victorie istorică a opoziţiei la alegerile municipale

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya