Turcia minimalizează avertismentul SUA privind riscul sancţiunilor din cauza comerţului cu Rusia

Istanbul Turcia
Istanbul Turcia
26 august 2022, 14:51

‘Scrisoarea (Trezoreriei americane) trimisă cercurilor de afaceri turce nu ar trebui să provoace nelinişte’, a transmis pe Twitter ministrul Nurettin Nebati, notând că ‘mediile noastre de afaceri ar trebui să simtă puterea statului de partea lor’.

Aceasta a fost prima reacţie a ministrului la scrisoarea prin care secretarul american adjunct al Trezoreriei, Adewale Adeyemo, avertiza companiile şi instituţiile din Turcia care fac comerţ cu Rusia în ce priveşte riscul de a fi supuse sancţiunilor americane.

Scrisoarea, purtând data de luni şi al cărei conţinut a fost publicat de Wall Street Journal (WSJ), pune în gardă companiile turce în legătură cu un ‘risc sporit’ pentru ele în faţa ‘tentativelor Rusiei de a utiliza’ Turcia ‘pentru a evita sancţiunile’.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au anunţat la începutul lunii, la finalul întâlnirii lor de la Soci, un acord de întărire a cooperării energetice şi economice.

Ankara a anunţat de asemenea că va plăti parţial în ruble pentru gazul din Rusia şi va extinde câmpul de aplicare a sistemului rusesc de plăţi Mir în Turcia.

Potrivit cifrelor oficiale, exporturile Turciei către Rusia în mai-iulie au crescut cu aproape 50% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021.

‘Suntem hotărâţi să ne dezvoltăm relaţiile economice şi comerciale cu vecinii noştri în mai multe domenii, în special în turism’, a afirmat Nebati.

Deşi a condamnat rapid ofensiva rusă în Ucraina, Ankara a optat pentru neutralitate între cele două ţări şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Preşedintele Erdogan a justificat această politică prin dependenţa puternică a Turciei de petrolul şi gazul din Rusia.

Potrivit analiştilor, întărirea cooperării cu Rusia ar putea ajuta economia turcă, aflată în dificultate înaintea alegerilor din 2023. Washingtonul se teme că ruşii sancţionaţi înfiinţează entităţi economice în Turcia pentru a ocoli sancţiunile.

Potrivit Wall Street Journal, cetăţenii ruşi au deschis peste 500 de firme în Turcia începând din ianuarie, mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite