Turismul românesc atrage tot mai mulți muncitori străini

18 octombrie 2017, 19:38

Yuli s-a născut în Havana, Cuba. Acum doi ani a părăsit patria trabucurilor și a romului pentru a lucra la o agenție de turism din București.

Față de Cuba, salariile din România sunt de cinci, șase ori mai mari” – Yulicary Sarracent, consultant în turism.

În plus, aici simte că se poate şi dezvolta profesional. Tot în Bucureşti, un restaurant cochet a angajat, în urmă cu trei luni, un bucătar din Uruguay.

Este mult mai bine aici. Se munceşte şi se trăieşte mai bine” – Alvaro Caballero, bucătar.

Sunt deja câteva mii de străini care lucrează în restaurantele și hotelurile românești. Numai în Poiana Brașov în ajunul sezonului de iarnă au fost angajați chelneri și cameriste din Filipine și Nepal. Managerii găsesc tot mai greu români cu experiență în domeniu.

Nu avem nevoie numai de manageri. Avem nevoie de chelneri, avem nevoie de cameriste, avem nevoie de agenți de turism. Și într-adevăr e foarte greu să găsești forță de muncă calificată” – Traian Bădulescu, expert în turism.

Patronatele din turism cred că mai multe şcoli profesionale ar revigora piaţa muncii de profil. Pe de altă parte, în turism sunt cele mai mici salarii din economie, conform INS. Salariul mediu net este de 1.400 lei, în condițiile în care în IT câștigul este de patru ori mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă