TVR, martor al istoriei. Regina-Mamă Elena va fi reînhumată alături de fiul ei, Regele Mihai, la Curtea de Argeș. Filmul primei zile a ceremoniilor

18 octombrie 2019, 19:35

Regina-Mamă Elena și-a dormit somnul de veci în cimitirul din Lausanne vreme de 37 de ani.

De astăzi, Mama Regelui Mihai se alătură suveranilor României, după 7 decenii de exil.

Aeronava Forţelor Aeriene Române care a adus în ţară sicriul Reginei a aterizat la ora 11.00 pe aeroportul din Otopeni. La ceremonialul militar și religios au asistat Majestatea Sa Margareta, Principele Radu, Principesele Sofia și Maria, dar și oficiali ai instituțiilor statului, ai armatei, membri ai corpului diplomatic și ai Bisericii.

De la aeroport, sicriul Reginei-Mamă a fost dus la Palatul Elisabeta, pentru un ultim popas în Capitală, înainte de a fi reînhumată alături de fiul ei, Mihai, la Curtea de Argeș. Militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul au purtat coșciugul pe brațe până în Sala Regilor, unde a fost depus pentru o oră. În prezența membrilor Familiei Regale a fost oficiată o slujbă, iar aceștia s-au recules la cataflac.

Pe esplananda din fața palatului, tineri și bătrâni au venit să aprindă o lumânare și să îi aducă flori albe, preferatele Reginei. Ropote de aplauze au însoțit cortegiul funerar în timp ce părăsea Palatul Elisabeta, locul din care Regina-Mamă a fost trimisă în exil de comuniști, în urmă cu 71 de ani.

Trei ore a durat drumul cortegiului până la Curtea de Argeș.

Preoții au făcut o nouă slujbă religioasă în prezența familiei.

Cei care au vrut să îi aducă un ultim omagiu au putut intra în catedrală.

Deși destinul nu a fost prea blând cu ea, Regina-Mamă Elena a continuat, din exil, să dăruiască, să ajute şi a murit împăcată. Spunea mereu că regimul comunist va cădea şi se va întoarce alături de fiul ei în ţară.

Acum se va putea odihni în pământ românesc, la Curtea de Argeş, alături de Mihai I şi de ceilalţi regi ai României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite