Ucraina: Locuitorii din Izium merg la groapa comună în căutarea rudelor și prietenilor. Majoritatea celor dezgropați prezintă urme de tortură

18 septembrie 2022, 14:00

Anchetatorii ucraineni continuă munca la Izium. Au adus la suprafață cadavrele mai multor soldați aruncați într-o groapă comună.

Roman Kasienenko, procuror din Harkov: „Am descoperit cadavrele a 17 soldaţi, iar până acum am reuşit să identificăm 3 dintre ei. Cadavrele au fost transferate la morga din Harkov pentru expertizele privind cauza morţii şi pentru colectarea de probe ADN.”

Sunt 450 de cadavre îngropate acolo, potrivit oficialilor ucraineni. Majoritatea sunt civili, câteva zeci morți în urma bombardării unui bloc în luna martie.

Volodimir este din Izium și a mers în pădurea de pini să-și caute rudele și prietenii. Multe cruci sunt marcate doar cu numere.

„Aşa o să ştim mai bine cine este îngropat aici şi identificarea nu vă dura luni de zile. Aici este vărul meu. Soţia vărului meu, Svitlana Yakovenko, este la numărul 164. Iar mama vărului, mătuşa mea Nataliia Yakovenko este la numărul 174.”

Locuitorii din Izium nu știau nimic despre această groapă comună. La fel ca în alte orașe, oamenii își îngropau morții din bombardamente în grădinile din fața caselor și blocurilor.

„Au venit cu mai multe camioane şi au luat morţii. Ne-au spus că îi duc să-i îngroape într-un cimitir, dar că este păzit de soldaţi şi nu avem voie să intrăm.”

„Sunt şocată, am fost rupţi de lume și habar nu am avut.”

99% dintre cei dezgropați la Izium prezintă urme de tortură. Ministrul de externe al Cehiei, țara care deține președinția Consiliului European, a scris pe Twitter că asemenea atacuri împotriva populației civile sunt inacceptabile și a cerut crearea unui Tribunal Internațional care să judece aceste crime de război.

ONU va trimite la Izium o echipă de anchetatori care să ajute la identificarea cadavrelor și a circumstanțelor în care au murit.

Izium nu este un caz singular. Potrivit unui parlamentar ucrainean, din ce știe până acum, doar în zonele eliberate din regiunea Harkov, cel puțin o mie de cetățeni ucraineni au fost torturați și uciși de forțele ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite