Ucraina a primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T livrat de Germania

Sistem de apărare aeriană Iris-T
Sistem de apărare aeriană Iris-T
12 octombrie 2022, 11:48

În Ucraina „a început o nouă eră a apărării antiaeriene”, a salutat ministrul. Sistemele „Iris-T din Germania au sosit deja. Vin şi NASAMS americane”, a adăugat responsabilul ucrainean.

„Nu e decât începutul”, a continuat acesta, „şi avem nevoie de mai mult. Nicio îndoială că Rusia este un stat terorist. Există un imperativ moral de a proteja cerul Ucrainei pentru a ne salva poporul”, a scris Reznikov.

În iunie, cancelarul german Olaf Scholz a promis Kievului livrarea de sisteme Iris-T capabile, potrivit lui, să apere de raiduri aeriene un oraş mare. Luni, în timp ce asupra Ucrainei se abătea o ploaie de rachete ruseşti, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a asigurat că primul din aceste echipamente va fi furnizat Kievului „în următoarele zile” şi alte trei anul viitor, aminteşte AFP.

Armata germană deţine la rândul său rachete de tip Iris-T, dar nu şi sistemul sol-aer complet. Rachetele sunt lansate din avioane Tornado sau Eurofighter.

SUA au promis în ce le priveşte Ucrainei sistemele de rachete sol-aer NASAMS, două urmând să fie livrate în săptămânile sau lunile următoare şi alte şase în cadrul unui ajutor pe termen mai lung. Sistemul este fabricat de grupul american Raytheon şi cel norvegian Kongsberg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite