Ucraina impune vaccinarea obligatorie anti-COVID pentru profesori și funcționari. Cei care nu se vaccinează vor fi suspendaţi din funcţie fără plată
07 Octombrie 2021, 21:16 (actualizat 07 Octombrie 2021, 21:25)
(actualizat 07 Octombrie 2021, 21:25) | Știrile TVR

Lovită de un nou val de COVID-19, Ucraina a impus astăzi vaccinarea obligatorie pentru funcţionari şi pentru cadrele didactice, o decizie ce riscă să provoace proteste în această ţară unde opoziţia faţă de vaccinare este larg răspândită, relatează AFP.

''Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor (...), prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului'', a explicat ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko.

Funcţionarii şi profesorii au acum la dispoziţie o lună pentru a se vaccina anti-COVID-19. Cei care nu se vaccinează vor fi suspendaţi din funcţie fără plată.

Până la sfârşitul lunii septembrie, 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin şi 46% schema completă.

După un răgaz vara aceasta, Ucraina se confruntă în prezent cu o progresie fulminantă a infectărilor.

Această ţară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori a înregistrat joi 15.125 de noi cazuri de COVID-19 şi 314 decese asociate COVID-19, un record al ultimelor luni.

Cei mai mulți bolnavi care necesită spitalizare nu au fost vaccinaţi, a atras atenţia ministrul Sănătăţii.

După problemele iniţiale de livrare a vaccinurilor, Ucraina are acum 4 vaccinuri anti-COVID-19 disponibile - Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi serul chinezesc Coronavac. Cu toate acestea, mulţi ucraineni încă ezită să se imunizeze. Numai 19% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin şi 16% ambele doze.

În aceste condiţii, noul val de COVID-19 riscă să provoace ravagii, avertizează experţii. În unele regiuni ale Ucrainei deja nu mai sunt paturi libere în spitale.

Sursa: Agerpres