UE se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie, susține comisarul pentru economie Paolo Gentiloni

Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni / Facebook
Comisarul pentru economie Paolo Gentiloni / Facebook
3 septembrie 2022, 14:46

Întrebat de oprirea gazoductului Nord Stream 1, Gentiloni le-a spus jurnaliştilor: „Nu ne temem de deciziile preşedintelui Vladimir Putin. Le cerem să respecte contractele, dar, dacă nu o fac, suntem pregătiţi să acţionăm”, transmite Reuters.

Declaraţia comisarului pentru economie vine după ce Gazprom a anunţat vineri oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream, din cauza unor scurgeri de ulei, detectate în timpul lucrărilor de mentenanţă, la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune

Anunţul a fost făcut cu o zi înainte de data când grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoduct – care deja opera la doar 20% din capacitate- după finalizarea celor trei zile de lucrări de mentenanţă la o turbină a staţiei de comprimare.

Gentiloni a atras atenţia că nivelul capacităţilor de stocare a gazelor din UE este ridicat şi există planuri de reducere a consumului de energie, în perspectiva unei ierni dificile.

Măsurile de sprijinire a consumatorilor, afectaţi de creşterea facturilor la energie, trebuie să fie direcţionate şi să nu implice un nivel ridicat al datoriilor, a apreciat comisarul pentru economie, la Forumul de afaceri Ambrosetti Forum din nordul Italiei.

De asemenea, Gentiloni a declarat că şi alte ţări s-ar putea alătura deciziei G7 (principalele ţări industrializate din lume) de plafonare a preţurilor produselor petroliere şi a ţiţeiului provenit din Rusia.

„Discutăm cum să formăm o coaliţie extinsă. Sunt sigură că ţări ca Australia şi Coreea de Sud ar putea fi interesate să se alăture acestei coaliţii”, a explicat comisarul pentru economie, referindu-se la decizia de vineri a G7. El a subliniat că ţările vor beneficia de scăderea preţului petrolului, chiar dacă nu semnează în mod oficial acordul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite