UE vrea să reducă dependența energetică de Rusia – Opt state baltice au convenit mărirea producției de energie eoliană

Energie eoliană
Energie eoliană
31 august 2022, 10:29

Angajamentul, anunțat de prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a fost luat după ce Rusia a redus drastic furnizarile de gaz către unele state europene.

”Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a adus războiul în Europa. În acest război, Puțîn foloseşte energia că armă şi aduce Europa la marginea unei crize a energiei cu preţuri care explodează, că şi inflaţia. Este clar pentru toată lumea că preţurile la gaz şi electricitate sunt o provocare pentru toţi europenii”, a declarat Mette Frederiksen, premierul danez.

Frederiksen a adăugat: ”Atât timp cât depindem de combustibilii fosili suntem vulnerabili”.

La reuniunea de la nord de Copenhaga a participat şi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat: ”Un vânt al schimbării traversează Europa. În funcţie de forţa să ne eliberăm de dependenţa de combustibilii fosili ruseşti şi energia va fi mai curată. Energia eoliană off shore poate contribui decisiv la asta. Prin ţintele stabilite azi, energia eoliană off shore din Marea Baltică poate asigura necesarul pentru 6 milioane de gospodării până în 2030.”

În Marea Baltică există o capacitate instalată de 2,8 gigawati de energie eoliană off shore.

Cea mai mare parte a producției aparține Danemarcei și Germaniei. La acord participă Polonia, cele trei țări baltice, Danermarca, Germania, Finlanda și Suedia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite