„Uite, ne-a închis într-o odaie și aplică violență”. Multe femei refugiate din Ucraina dar și copii cad pradă traficanților de carne vie

21 iulie 2022, 18:42

Yana a fugit din calea războiului și a găsit refugiu în România. Acomodarea nu a fost deloc ușoară. Yana poveste că a primit de multe ori propuneri indecente, inclusiv să întrețină relații sexuale pentru a primi cazare.

Yana Vitoskhina, refugiată din Ucraina: Totul va fi gratis pentru tine, poţi să stai în apartament, dar trebuie să fi foarte amabilă cu mine, amabilă şi drăguţă şi să întreţii relaţii sexuale cu mine.

Drama Yanei este împărtășită și de alte refugiate, care nu au puterea să se opună.

Un ONG din Republica Modova a prezentat cazul unei mame și a fiicei de 16 ani care au fost agresate. Cele două femei au ajuns în Cehia și au acceptat o ofertă de a locui în casa unui bărbat dintr-o localitate de la granița cu Ucraina.

Olesea Riobu, activistă din Republica Moldova: La un moment dat mi-a cerut ajutorul, spunând că ar fi foarte agresiv și că ar aplica, așa a zis, o teroare asupra lor. Telefoanele erau cu ele și a putut să ne spună că „Uite, ne-a închis într-o odaie și aplică violență, a strâns-o în ușă pe fată”.

Până să primească ajutor, bărbatul ar fi reușit să o violeze pe fata de 16 ani și numai intervenția autorităților și a polițiștilor de la Interpol a dus la salvarea celor două refugiate.

Mai mult, spun surse autorizate, ancheta a scos la lumină faptul că bărbatul era implicat într-o rețea infracțională. Astfel de rețele se folosesc de tragedia refugiaților pentru a face bani.

Recent, 200 de copii din Ucraina au fost salvați în ultima clipă de un alt ONG, care a aflat că urmau să fie duși cu forța în Italia.

Silvia Tăbușcă, preşedintele Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică: Verificând activitatea acelui ONG am descoperit că era conectat la mafia italiană, apăreau legături între membrii acelui ONG și informații care au apărut pe Wikileaks și Panamapapers. Afacerile lor sunt legate de domeniul ospitalității.

Cazul a fost raportat autorităților române și minorii ucraineni nu au mai părăsit România.

Pericolele există în permanență, atrag atenția experții. Din acest motiv, Centrul European pentru Cercetare și Educație Juridică organizează periodic întâlniri cu femei refugiate din Ucraina pentru a le prezenta riscurile existente și cum se pot apăra.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite