Ultima fotografie a pictorului Nicolae Grigorescu, scoasă la licitație

Nicolae Grigorescu. Artmark
Nicolae Grigorescu. Artmark
24 noiembrie 2020, 07:45

Potrivit Artmark, fotografia, care are în licitaţie un preţ de pornire de 500 de euro, probabil a fost realizată la Câmpina, în casa pictorului, acolo unde s-a retras în ultimii săi ani de viaţă şi unde s-a dedicat preponderent subiectelor rustice – portrete de ţărănci, care cu boi şi numeroase peisaje cu specific românesc. Nicolae Grigorescu a fost surprins în fotografia de colecţie, la vârsta de 68 de ani, din profil, aşezat într-un fotoliu vintage, din lemn sculptat, informeaza Agerpres.

Semnătura marelui artist Nicolae Grigorescu se regăseşte în cadrul licitaţiei în piesa de grafică ce ilustrează portretul scriitorului Barbu Ştefănescu-Delavrancea, care scria în cronicile vremii: „La Grigorescu, bogăţia aparentă te răpeşte fără a te convinge”. Lucrarea realizată în creion a fost oferită de fiul pictorului şi soţia acestuia Ana (fiica lui Alexandru Vlahuţă) Picăi Delavrancea. În licitaţie lucrarea are un preţ de pornire de 1.500 de euro.

Licitaţia cuprinde piese de colecţie adunate pe parcursul ultimelor decenii de către un vechi colecţionar de artă şi observator cultural, de la piese de grafică semnate de Pallady, Petraşcu, Baba, Câlţia sau Piliuţă, până la reviste de avangardă literară sau manuscrise cu semnătura olografă a unor personalităţi marcante – Caragiale, Delavrancea, Arghezi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite