Ultima noutate în materie de țepe: Brokerii falși care își fac publicitate și își recrutează clienți de pe rețelele de socializare. Cum pot fi verificați

5 noiembrie 2022, 17:13

Ademeniți de câștigurile mari promise, mulți români și-au dat economiile pe mâna unor așa-ziși brokeri. Schema prin care înșeală oamenii nu este deloc simplă. Falșii brokeri își făceau publicitate pe rețelele de socializare și dezvoltau platforme online unde cei care investeau puteau vedea câștigurile. Însă în momentul în care clienții doreau să retragă bani din conturi, închideau tot și nu mai răspundeau la telefon.

DAN APOSTOL, purtător de cuvânt Autoritatea de Supraveghere Financiară (preluare BANII, AZI): Sunt foarte multe pop-up-uri sau foarte multe reclame care se transmit pe social media, găsesc pe Facebook un astfel de anunț, pare extrem de apetisant pentru că mi se promite profit spectaculos în termen scurt.

ANDREI PERIANU, cofondator platformă financiară: Oamenii caută soluții să își păstreze o parte din economiile personale în raport cu inflația și sunt atrași de aceste platforme de tranzacţionare. Le-aș recomanda celor care vor să înceapă să investească să înceapă cu sume mici, dar cu brokeri reglementați în spațiul european.

Mai mulți români păcăliți de falși brokeri au făcut sesizări la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Însă este imposibil să-și recupereze banii. Așa zisele platforme de investiții sunt realizate în afara Uniunii Europene și nu au autorizație în țara noastră. Iar odată ce le dăm datele noastre personale, devenim și mai vulnerabili în fața infracțiunilor fiscale din mediul online.

ALEXANDRU BĂLAN, expert securitate cibernetică: Aceste informaţii pot fi folosite pe de-o parte pentru furtul de identitate. Se duc la bancă şi deschid credite în numele persoanelor respective, îşi fac conturi online în numele persoanelor respective. Nu oferiţi banii sau date cu caracter personal unor firme sau entități pe care nu le cunoaşteţi atât de bine.

DAN APOSTOL, purtător de cuvânt Autoritatea de Supraveghere Financiară (preluare BANII, AZI): Veniți la noi pe site și verificați dacă ofertantul se numără printre entitățile autorizate de ASF, dacă nu se numără, verificați lista dacă nu cumva se află în lista neagră.

Specialiștii ne recomandă să fim atenți și la persoana care ne contactează. Un broker prea insistent care ne promite un profit uriaș ori lipsa unei adrese fizice unde poate fi găsită firma de investiții sunt semnale de alarmă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă