Ultimele evenimente în criza ucraineană: Germania creditează Ucraina, Boris Johnson îndeamnă la negocieri. Serghei Lavrov: În această etapă, aș sugera continuarea dialogului

14 februarie 2022, 18:15

Noul cancelar german a mers astăzi la Kiev cu mesaje clare. Ajutor pentru Ucraina, pentru care a anunțat o nouă linie de credit de 150 de milioane de euro, și un avertisment pentru Rusia: dacă nu detensionează situația, riscă sancțiuni dure.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile pentru Germania. De aceea, aşteptăm de la Rusia paşi concreţi pentru detensionarea situaţiei actuale. Lucrăm intens la pregătirea unui pachet de sancţiuni şi suntem gata să acţionăm în orice moment.

Cancelariile occidentale sunt în alertă. Premierul britanic și-a scurtat o vizită de lucru în nordul Regatului și se întoarce la Londra pentru o reuniune de urgență a cabinetului, programată mâine.

BORIS JOHNSON, premierul Marii Britanii: Trebuie să înţelegem că este o situaţie foarte, foarte periculoasă şi dificilă. Suntem în pragul dezastrului, dar este încă timp pentru preşedintele Putin să facă un pas înapoi, şi îndemnăm pe toată lumea să se angajeze în dialog.

Ideea dialogului este susținută și de șeful diplomației de la Moscova. Într-o discuție televizată cu Vladimir Putin, ministrul de externe a spus că, deși răspunsurile venite din partea UE și NATO privind garanțiile de securitate cerute de Rusia au fost nesatisfăcătoare, nu este totul pierdut.

SERGHEI LAVROV, ministrul rus de Externe: Trebuie să spun că întotdeauna există șanse. Mi se pare că posibilitățile noastre nu au fost epuizate, chiar dacă nu putem la nesfârşit. În această etapă, aș sugera continuarea dialogului.

Și ministrul rus al apărării l-a informat pe președintele Putin că cele mai multe exerciții militare din Belarus s-au încheiat, șeful statului urmând să decidă dacă îi cheamă acasă pe soldați.

Între timp, NATO continuă să-și întărească flancul estic: un prim contingent de 70 de militari germani a ajuns în Lituania, numărul acestora urmând să fie suplimentat până la 360 în zilele următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite