Ultimele pregătiri pentru sfințirea Catedralei Naționale. Credincioșii se pot închina la raclele cu moaștele Sfântului Andrei și Sfintei Ecaterina

24 noiembrie 2018, 14:14

Racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, este așezată spre închinare, de sâmbătă până duminică, alături de racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Înghețați și obosiți, oamenii veniți din toate colțurile țării s-au așezat la rând că să se închine la moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Mari Muceniţe, Ecaterina, așezate în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Sute de oameni au participat la slujba de pomenirea a eroilor români și cea închinată Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, săvârșite de Patriarhul României, în Catedrala Națională.

Iar duminică sunt așteptați peste 50 de mii de oameni la slujba de sfințire a Catedralei Naționale. Vor avea acces pe esplanada din fața catedralei, unde vor putea urmări Sfânta Liturghie pe ecrane gigant. În interior vor avea acces 2 mii de oameni, invitați oficiali.

Catedrala Neamului nu are aviz ISU pentru că nu a fost încă finalizată. Reprezentanții BOR au dat un comunicat prin care informează că a fost înștiințat Inspectoratul pentru Situații de Urgență de evenimetnul care are loc în aceste zile. ISU a precizat că evenimentul este responsabilitatea Arhiepiscopiei Bucureștilor. Constructorul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate pe șantierul unde se estimează că vor ajunge mii de oameni pentru slujba de sfințire.

Programul sfințirii Catedralei Naționale (sursă: basilica.ro)

Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 16.30, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, 25 noiembrie, ora 13.00.

Acest moment va fi urmat, la ora 17.00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi.

Începând cu ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, va fi săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.

Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 8.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire.

Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale.

La ora  13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.

Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.

Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.

După finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite