Umanitatea nu are graniţe | Eveniment umanitar TVR – Crucea Roşie Română, ediţie specială „Referendum”

Iuliana Tudor și Mihai Rădulescu
Iuliana Tudor și Mihai Rădulescu
28 martie 2022, 12:58

„Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. În ultima lună, românii au arătat cu prisosinţă că şi-au însuşit acest îndemn cu toată fiinţa lor, că sunt trup şi suflet alături de vecinii aflaţi în suferinţă. Că atunci când au în faţă adevăratele greutăţi cu care se pot confrunta oamenii, diferenţele de cultură, limbă, naţionalitate se estompează, pentru a face loc Umanităţii. Crucea Roşie Română a demarat campania „Umanitatea nu are graniţe” încă de la începutul conflictului din Ucraina, în luna februarie. Într-o ediţie specială a emisiunii „Referendum”, difuzată în direct la TVR 1 pe 28 martie, de la ora 21.10, Televiziunea Română şi Crucea Roşie Română îşi dau mâna, împlinindu-şi misiunile publice, pentru a aduce un strop de speranţă în sufletele celor năpăstuiţi. Iuliana Tudor şi Mihai Rădulescu, gazdele evenimentului organizat în parteneriat, ne invită să aflăm poveşti emoţionante, să cunoaştem oameni care şi-au lăsat vieţile în urmă şi au fugit spre necunoscut, să aflăm în ce fel ajută ţara noastră persoanelor afectate de războiul din Ucraina şi să donăm, după posibilităţi, pentru a le face existenţa mai uşoară.

Reprezentanţi ai autorităţilor române şi ai Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie – veniţi în ţara noastră special pentru acest eveniment, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai ONG-urilor, precum şi oameni de afaceri, îşi dau mâna pentru a întări mesajul pe care Televiziunea Română şi Crucea Roşie Română îl transmit: „Umanitatea nu are graniţe”. Programul se va desfăşura în două platouri ale Televiziunii Române şi vor fi invitaţi jurnaliştii Alina Grigore şi Alex Costache, trimişii speciali ai TVR în Ucraina, recent întorşi în ţară, care ne vor împărtăşi experienţele trăite la faţa locului. Iar artişti precum Paula Seling, Floarea Calotă şi Alex Ştefănescu întregesc tabloul invitaţilor speciali ai ediţiei.

„În cadrul campaniei „Umanitatea nu are graniţe”, voluntarii Crucii Roşii Române acţionează fără întrerupere, zi de zi, în vămi, dar şi la Bucureşti, de unde au plecat cele trei convoaie umanitare destinate populaţiei rămase în Ucraina. Deşi este o experienţă pe care nimeni nu a dorit-o, Crucea Roşie Română îşi împlineşte misiunea de a ajuta în situaţii de dezastre, calamităţi sau război”, explică Iuliana Tudor, vedetă TVR şi ambasador al Crucii Roşii Române, traducând, totodată, mesajul pe care campania „Umanitatea nu are graniţe” îl promovează: „Cei pe care dorim să-i ajutăm sunt, în primul rând, oameni. Şi este tot ce ar trebui să conteze în aceste momente. Ajutăm – şi vom continua să o facem – pentru că ne gândim la urmările pe care un război le lasă în vieţile a milioane de oameni. Mulţumesc tuturor celor care sprijină Crucea Roşie Română şi mulţumesc TVR pentru iniţierea acestui teledon!”, mai spune vedeta.

La rândul său, Mihai Rădulescu, realizator şi moderator al emisiunii „Referendum” de la TVR 1, îşi exprimă dorinţa ca generozitatea pe care românii au arătat-o de la începutul războiului să continue: „Românii au fost extrem de impresionaţi de drama vecinilor ucraineni şi, încă din primele zile de după invazie, au sărit în ajutorul lor. A fost mai mult decât tradiţionala ospitalitate românească, pentru că am văzut concetăţeni mişcaţi până la lacrimi şi dispuşi să-şi dea efectiv cămaşa de pe ei – să-i găzduiască în casele lor, să-i hrănească, să le ofere tot ce au nevoie. Reacţiile iniţiale de sprijin au fost ca un bulgăre de solidaritate care s-a rostogolit, antrenând pe zi ce trece tot mai multe energii. Fidelă misiunii sale publice şi civice, Televiziunea Română îşi doreşte să canalizeze toate aceste energii impresionante şi să-i mobilizeze în continuare pe cei dispuşi să facă bine.”

Dorind să contribuie aşa cum ştie mai bine la ajutorarea celor în nevoie, jurnalistul îşi arată disponibilitatea de a oferi spaţiul emisiunii de luni seară de la TVR 1 acestei cauze. „Personal, mă bucur că emisiunea „Referendum” este gazda unui asemenea exerciţiu de solidaritate şi, alături de Iuliana Tudor, ambasador CRR, să invit oameni care au făcut lucruri concrete în sprijinul oamenilor afectaţi de războiul din Ucraina. Sper ca exemplul lor să fie molipsitor şi să inspire pe mulţi alţii, pentru ca fiecare să-i ajute, atât cât poate, pe cei greu încercaţi în aceste zile”, adaugă el.

Materiale tulburătoare, poveşti emoţionante ale ucrainenilor refugiaţi în România, imagini cu activitatea voluntarilor Crucii Roşii Române din vămile româno-ucrainene – Maramureş, Satu Mare, Siret şi Isaccea, mesaje ale unor personalităţi din ţară şi din străinătate se vor regăsi în ediţia specială „Referendum” de luni seară.

Românii dăruiesc din suflet. O lume întreagă a admirat mobilizarea fără precedent a oamenilor, pentru oameni. Pentru că la noi, „Umanitatea nu are graniţe”. O susţinem încă o dată luni, 28 martie, de la 21.10, la TVR 1. Evenimentul se transmite simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă