Un an alături de Ucraina | România, locul care le-a redat speranța. Anya: „Mi-am dat seama că mă simțeam în siguranță aici”

20 februarie 2023, 19:14

Pe 24 februarie, Putin și acoliții săi au început războiul crud și nedrept împotriva Ucrainei. Au crezut că ucrainenii sunt mici și fricoși. Susținuți însă de lumea întreagă, ei au arătat că sunt eroi şi pot lupta până la ultima picătură de sânge. Pentru viitorul copiilor lor, pentru istoria lor, pentru patria lor. Știrile TVR au fost în ultimul an în locurile în care au căzut bombele rușilor și acolo unde aliații au hotărât să facă zid împotriva terorii. Și tot noi, jurnaliștii știrilor TVR, am fost acolo unde românii au reușit prin generozitate să șteargă lacrimi de pe fețele refugiaților. Un an de război, un an de luptă împotriva întunericului, o nouă campanie eveniment a Știrilor TVR începe în această seară, iar vineri pe TVR 1, TVR 2 și TVR Info veți putea fi martorii unor proiecte unice în peisajul media românesc.

Bună Ziua. Eu sunt Zlata. Eu am 9 ani.

Am cunoscut-o prima dată la finalul lunii aprilie a anului trecut. Venise de câteva săptămâni în România, cu mama ei, Anya. Împreună cu zeci de ucrainence şi românce au cântat atunci un cântec care a devenit simbol al solidarităţii.

A trecut aproape un an de când cele două şi-au găsit liniştea în România. Anyei i-a fost greu să plece din Ucraina, dar s-a gândit la fiica ei și la siguranța acesteia.

Anya: Părinții mei mi-au spus, soțul meu mi-a spus că trebuie să iau copilul și să plec. La început, chiar nu știam unde mă aflam. A fost ca o ceață în primele două duminici. Am avut sentimente amestecate, dar mi-am dat seama că mă simțeam foarte în siguranță aici. Nu voi uita niciodată acea familie, două familii care m-au primit. A fost prima dată în viața mea când am avut nevoie de ajutor. Eram într-o țară străină, nu cunoșteam limba, dar nu vom uita niciodată acel ajutor.

Anyei îi este dor şi s-ar întoarce acasă.

Anya: După cum arată situația, din păcate, este foarte periculos acum. Țara noastră este încă în război. Și, de aceea, vom fi aici, deocamdată.

Acum, femeia lucrează cu ONG-uri care ajută refugiaţi, iar Zlata merge la şcoală în România şi face cursuri online cu profesorii de acasă.

Zlata: Ei bine, îmi place foarte mult școala din România, chiar mai mult decât cea din Ucraina. Pentru că nu sunt atât de multe lecții și nu este la fel de greu ca în școala ucraineană. În această școală este mai jucăuș.

Iar copilul cu ochi trişti, care în primăvară cânta despre călinul roşu, acum râde din toată inima.

Zlata: România este o țară pe care nu o voi uita niciodată, pentru că România mi-a oferit o a doua casă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite