Un an de la începutul campaniei de vaccinare. Rata de imunizare s-a prăbușit și nu se întrevăd soluții

27 decembrie 2021, 13:26

După 9 luni de lupta cu pandemia, serul reprezenta o gură de oxigen și speranță că putem învinge virusul nemilos. Vaccinarea a debutat în forță dar, într-un an de zile, interesul s-a prăbușit și am ajuns codașii Europei.

Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, de la Spital Matei Balș a fost prima persoana vaccinată în România. Ea s-a aflat în echipa care a preluat prima persoană infectată cu Covid-19 în România, în data de 27 februarie a acestui an.

A urmat o perioadă de entuziasm general, în care multă lume voia să se vaccineze. Platforma de programare se bloca.

A fost o minune care a ținut doar câteva luni.

În luna mai, președintele Klaus Iohannis ieșea și anunța relaxări, dar și ținte de vaccinare. La 1 august ar fi urmat să avem zece milioane de persoane vaccinate.

Pe fondul concediilor, relaxărilor măsurilor și al temerilor legate de posibile reacții adverse ale vaccinării, mulți români au început să ezite să se mai imunizeze și astfel vaccinarea s-a prăbușit.

Ținta anunțată de președintele Iohannis nu s-a atins nici acum. În prezent avem undeva la 7 milioane 7 sute de persoane vaccinate cu schemă completă și suntem undeva la coada imunizării din Europa.

În octombrie, când România a fost lovită de valul patru, pe fondul discuțiilor de introducere a obligativității certificatului verde, dar și a situațiilor din terapiile intensive ale spitalelor, vaccinarea a crescut din nou. De data acesta entuziasmul a ținut și mai puțin.  Acum vaccinarea bate pasul pe loc.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia