Un atac al hackerilor poate bloca internările, externările, dar și analizele. Acreditarea spitalelor ar putea include un plan de răspuns la atacurile cibernetice

4 septembrie 2020, 19:59

Un atac al hackerilor poate bloca, de exemplu, internările și externările, dar și analizele și investigațiile medicale urgente, mai ales în această perioadă de criză. Este avertismentul specialiștilor în securitate care arată că 70% dintre spitalele românești nu au avut, anul trecut, un plan de răspuns la astfel de incidente. Patru unități medicale au fost țintele hackerilor, în 2019.

Daniel Ioniță, expert în securitate cibernetică: E de dorit ca pe lista de acreditare a spitalelor să existe aceste cerințe, dar la fel de bine să existe și un termen pentru că dacă doar prevedem că trebuie ca spitalele să îndeplinească acele cerințe de securitate cibernetică și nu spunem când trebuie să se termine acest proces, la fel, nu este benefic.

Nelu Tataru, ministrul Sănătății: În atribuțiile ANMCS-ului intră această acreditare, o să avem discuții și luăm în calcul și acest lucru

Ideea includerii unui plan de răspuns la atacurile cibernetice pe lista criteriilor de acreditare a spitalelor vine că o măsură de siguranță, tocmai pentru a preveni un blocaj în timpul pandemiei.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: Încă n-am văzut poate ce-i mai rău și sper să ne oprim aici și să nu ajungem la o situație asemănătoare cu cea care a fost acum aproximativ 100 de ani.

La nivel mondial, datele a 10 milioane de pacienți au fost compromise de atacurile hackerilor, arată un studiu.

Problema impactului pandemiei asupra sistemului medical a fost dezbătută pe larg în cadrul „Black Sea and Balkan Security Forum”, eveniment la care TVR este partener media.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite